Čudesne torbice Ivane Bolković: 'Neki komadi otputovali su u inozemstvo'

0
Ivana Bolković s torbicom brenda Bolkica
Ivana Bolković s torbicom brenda Bolkica

Iza novog hrvatskog brenda Bolkica krije se vještina stara. Vlasnica brenda Puljanka Ivana Bolković koja plete i hekla čudesne torbice naučila od svoje bake. S pet je Ivana uz baku stvorila svoju prvu rukotvorinu od žute vune. Iako oblik nije bio onakav kakav je zamislila, rodila se ljubav.

- Baka s kojom sam provodila jutra je često plela, prisjeća se Ivana. Ja sam joj rado pomagala dok jednoga dana pred mene nije stavila klupko žute vune. Toliko sam griješila i kretala ispočetka da bi na kraju isplela nesto što je imalo oblik Istre, kaže sa smješkom. Dugo godina ga je baka čuvala. Od tada sam povremeno plela, ali nikad kao sada.

Likovi iz crtića

Ivana i njen brat su zahvaljujući baki imali prave džempere s likovima iz tada najpoznatijig crtanih filmova, a uz jednu plela je i druga baka, kao i mama. Bili smo baš ponosni, priča nam Ivana. Mogle su nam isplesti što god smo brat i ja poželjeli. Tada, u vrijeme kad nije bio tako velik izbor odjeće, mi smo šetali u njihovim kreacijama. Inace, ova komercijalistica i dobra poznavateljica maslinovog ulja nakon što odvodi ture gostiju kroz maslinike i s njima kuša najfinije primjerke, opušta se upravo uz pletenje i heklanje.

Možda zato jer je sve počelo kao igra, a možda baš zato što mogu stvoriti nešto unikatno i posebno, otkriva Ivana.  Živimo dosta ubrzano i stresno, a ovo je vrijeme kad sjednem i uživam u miru i svojim mislima. Prva rukotvorina koju je Ivana isplela je kaputić za svoju mezimicu Lulu.

- Osjećaj da sam nešto stvorila svojim rukama je neopisiv, odmah nadodaje. Nakon kaputića počela sam plesti kape, sve dok se nisam upoznala s novim materijalom. Zpagetti yarn ili reciklirani pamuk me osvojio jer sadrži i tu ekološku komponentu. Misao je isprva bila da isheklam jastuk, ali sam se u trenutku predomislila i izradila svoju prvu torbicu.

Od tog trenutka Ivana je znala da je otkrila što točno želi izrađivati. Iako je svaki početak težak, nije odustajala. Prvih nekoliko torbica sam, prisjeća se, isheklala i potpuno rasplela, ali sam, poučena iskustvom iz najranijih dana, na to i računala.

- Na to računam i kad pokušavam stvoriti neki novi bod, novi način heklanja. Pri izradi koja traje satima, nekad i danima, ova svestrana puljanka koristi samo prirodne materijale. Pamuk i drvo do kojih nije uvijek jednostavno i lako doći. Svaka torbica nastaje spontano i tijekom procesa izrade često tek u zadnji čas odlučim kako će konačno izgledati. Detalji se sami slažu. Ručka, privjesak, mašna. Bitan je taj dobar osjećaj, kaže Ivana kojoj je prije svega bitno da i sama bude zadovoljna s konačnim proizvodom.

Ljeti je sve šarenije i veselije

S bojama se nikad ne limitira. One su sastavni dio njenog zivota, pravo veselje. Ljeti je, kaže, sve šarenije i veselije, no to ne znači da ni zimi iz njezine radionice ne izlaze komadi u toplim bojama. Podrška prijatelja i obitelji joj je, ističe, od velikog značaja, a da je Bolkica osvojila brojne hrvatice, dokazuje sve veći broj primjeraka u njihovim modnim kombinacijama. Neki od komada otputovali su i u inozemstvo. Granice ne postoje, zaključuje Ivana. - Što više pletem i heklam, više ideja imam. Jedan je to začarani krug lijepog i kreativnog iz kojeg ne želim nikad izaći, kaže ona. Fotografije pogledajte u našoj galeriji ili na  slijedećim linovima: Fotografije možete naći na sljedećim linkovima: https://www.instagram.com/bolkica/ i https://www.facebook.com/Bolkica-107070770833596/

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA