Vino iz gruzijske amfore i kćerkinu svadbu pamtit će čitavog života

0
Marino i Patricija Markežić (foto: Hello Istria)
Marino i Patricija Markežić (foto: Hello Istria)

Stvoreno za uživanje. Raj na zemlji. Magično imanje. Divota Bujštine. Istra terra magica. Da, na sve to pomislim kada prođem uz vinsko imanje obitelji Markežić pod nazivom Kabola. Teško ga je ne zamijetiti kada se krećete iz Buja u smjeru Momjana. S desne je strane ceste, na brežuljku te okruženo vinogradima i ponosnim čempresima. Stara kamena višestoljetna kuća nalazi se usred te bajke i poziva vas k sebi, pa čak i ako niste ljubitelj vina. A tek ako jeste, onda ste doslovce na stotinu muka, piše portal Hello Istria s kojeg prenosimo dio članka.

- Ovo je trebala biti jedna od naših najuspješnijih godina dosad. Berba 2020. će to sigurno i biti, ali se samo bojimo kamo ćemo s toliko vina, otkriva Marino Markežić svoje ovogodišnje vinarske muke. Veli da je prodaja polako krenula te da su otvorili svoj web shop, ali da se ipak ova tri mjeseca stanke neće moći nadoknaditi. No, pozitivan je znajući da je njegova etiketa itekako prepoznata u svijetu.

U prilog tome govori i činjenica da je lani, ni više ni manje, nego njegova Malvazija Amfora bila u društvu s još dva vrhunska vina u Antwerpenu u finalu Svjetskog prvenstva u natjecanju sommeliera. Uz bok je stajala jednom francuskom i jednom talijanskom vinu. Ali ne samo to. Ovo je mjesto gdje vrhunski stručnjaci kušaju vrhunsko iz cijeloga svijeta. I gle, na samom vrhu je Amfora iz jedne male Istre.

– Bilo je to i za nas veliko iznenađenje. Nisam to mogao vjerovati kada su nam tu vijest javili naši ljudi koji su bili na natjecanju. Mislio sam da nas zezaju. Ne znam ni kako su došli do naše boteljke jer nam nitko ništa nije rekao. Očito su ju nabavili na tržištu. Bila je to velika čast za nas jer smo se našli uz bok odličnim vinima i bili smo među kremom vinskog svijeta. I to je bilo kao grom iz vedra neba, prisjeća se Marino lanjskog događaja.

Supruga mu kaže da će to, kao i lanjsku svadbu njihove kćeri, posebno pamtiti čitavog života. Amforu su najbolji svjetski sommelieri morali naravno prepoznati na osnovi „blind tastinga“, odnosno morali su na osnovi kušanja otkriti koje je to vino i iz koje regije. I jesu li uspjeli?
– Ma kakvi, odmahuje nam Marino s osmjehom od uha do uha. „Ali nisu ni druge“, dodaje. „To je bilo stvarno jako teško za pogoditi“, priznaje i sam.

A njegova je Amfora zbilja nešto posebno. Malvazija je to koja se čuva u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije, a Marino je s praksom proizvodnje takvog vina krenuo prvi u Istri. Doduše, to je praksa kako se vino radilo prije nekoliko tisuća godina. Amfore se nalaze vani, a u pripremi je projekt u kojem će amfore jednog dana biti u unutarnjem prostoru pa će Markežić moći napraviti još neke novine oko takvog vina te mu dignuti kvalitetu, donosi Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa