Obljetnica povijesnog susreta hrvatskih i talijanskih komunista

0
Nevenka Belušić, Valdi Gobo i Gracijela Glavičić
Nevenka Belušić, Valdi Gobo i Gracijela Glavičić

SDP Labina, Udruga antifašista Labinštine i Udruga Josip Broz Tito Labin 12. lipnja obilježili su u Griži kraj Vineža 78. obljetnicu susreta predstavnika Komunističke partije Italije i Komunističke partije Hrvatske na kojemu je dogovoreno da članovi KPH počnu s pripremama za antifašistički ustanak. Vijenac na spomenik položili su Valdi Gobo, Nevenka Belušić i Gracijela Glavičić.

Minutom šutnje odana je počast poginulima u Narodnooslobodilačkom ratu, antifašističke borbe i tijekom Domovinskog rata. Na obilježavaju je sudjelovao i Poldo Družeta, sudionik NOB-a.

„Susret u Griži bio je od presudnog značaja za daljnji razvoj antifašističke borbe u Istri te se s poštovanjem i dubokom zahvalnošću prisjećamo svih žrtava antifašističke borbe. Više od sedam tisuća sudionika NOB-a i 1.326 položenih života za svoju rodnu grdu opomena je i upozorenje svim demokratskim snagama u našem društvu da nikada više fašizam ne pusti korijenje na našem tlu“, kazao je Valdi Gobo iz SDP-a.

„Sastali su se ovdje jer dvije partije nisu gledale jednako na daljnji razvoj antifašističke borbe. KPI se držala zaključka s njihovog kongresa u Livornu da se ide u rat protiv fašizma, a KPH da se u tom ratu istovremeno razmišlja kako će izgledati Europa i države nakon tog rata. KPH je spremno dočekala kapitulaciju Italije. Formiraju se partizanski odredi, narodnooslobodilački odredi, donesene su Rujanske odluke. U dvadeset mjeseci, koliko je Istra bila u ratu, ubijeno je 17 tisuća ljudi, mjesečno prosječno više od 800 ljudi“, kazao je Severino Franković, predsjednik Udruge antifašista Labin.

Umirovljeni novinar Valter Černjul napomenuo je da se obično misli da je Istra krenula u antifašističku borbu nakon kapitulacije Italije, ali brojni Istrani koji su emigrirali u Jugoslaviju sudjelovali su u njoj od početka. Tako su manje poznati nosioci spomenice 1941. godine s Labinštine Đildo Štemberger, Josip Kos – Nosković, Dušan Diminić, Nino Celić i Alma Pikunić, rođena Licul. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa