One imaju neobična imena: 'U djetinjstvu sam ga htjela promijeniti'

0
Egle Milotić, Dior Galant, Diandra Beaković, Jona Ljuna
Egle Milotić, Dior Galant, Diandra Beaković, Jona Ljuna

U svijetu poznatih i slavnih smo već navikli na neobična imena. No, i među Labinjanima ima onih koji nose posve neuobičajena imena koja se vrlo rijetko susreću. I dok su neki ponosni na imena koja su im roditelji izabrali, ima i onih koji su ih u djetinjstvu željeli promijeniti.

A kakve se priče kriju iza njihovih neobičnih imena rekle su nam Egle, Dior, Diandra i Jona.

Neuobičajeno ime za osobu rođenu 1958. godine svakako nosi Egle Milotić, Labinjanka s adresom u Puli. „Jako sam ponosna na svoje ime, jer su me svi, čak i stranci dok sam u mladosti radila u Rapcu,  znali pitati da otkud mi to ime. Ime sam dobila po maminoj rođakinji Egle Antonelli iz Raše, gdje smo nekad živjeli. Vjerojatno ni oni nisu znali da je pravi naziv ovog imena eagle (orao) ali je izmijenjen zbog nama lakšeg izgovora. Zato sam u imenu svog frizerskog salona imala logo orla, a salon se zvao Eagle. I to je zapravo točan naziv ovog imena. Od milja su me svi zvali Eglica, a jedino sam svojoj teti Aniti dozvoljavala da me zove Eli i nikome drugom“, rekla nam je ova nekadašnja frizerka, inače kćerka poznatih labinskih trgovaca Milke i pok. Meta Juričića iz Vineža.

Neobično ime nosi i Diandra Beaković iz Labina i to zaslugom svog pok. oca Franka na što je posebno ponosna.

„Kako je otac bio veliki filmofil i obožavatelj glumca Michaela Douglasa, pročitao je da se njegova tadašnja supruga zvala Diandra. To mu se ime odmah svidjelo i kazao je mami:  'Ako bude kćerka zvat će se Diandra, a ako bude sin bit će Michael“. I eto, kako je dobio kćerku tako sam ja Diandra“, rekla je. Diandra se inače bavi izradom likovnih radova i fotografijom.

Dior Galant iz Labina, po majčinoj želji, nosi ime po francuskom dizajneru Christianu Dioru.

„Ideju je dobila kada je jednom prilikom imala njegovu bočicu parfema. Htjela je da bude drukčije i posebnije. Dok sam bila dijete ime mi se nije nikako sviđalo jer nitko nije imao slično, pa sam mislila da je ružno i bezvezno. Čak sam imala želju promijeniti ga kad odrastem. Ali tijekom godina sam shvatila da mogu biti ponosna što imam takvo unikatno ime. Danas su takva imena sve popularnija i jako me veseli da ih je sve više“, kaže Dior čije ime savršeno pristaje njezinom zanimanju kozmetičarke. Dodaje da se isprva svi čude njezinom imenu, ali se i brzo naviknu.

Jona Ljuna iz Labina, kćerka labinskog kantautora Predraga, svoje ime duguje mami Đenifer, koja je kaže ljubiteljica antičke kulture. 

„Dok je istraživala antičku kulturu, u Starom zavjetu je naišla na priču o proroku Joni. Prijedlog se odmah svidio i tati pošto je uniseks, a u to vrijeme još nisu znali hoće li dobiti curicu ili dečkića. Ime na hebrejskom znači golubica, a osim u kulturi Bliskog istoka popularno je i u nordijskim zemljama (Yona, Ionas, Jonah, Jonna). Sviđa mi se izreka da ime predstavlja čovjeka jer se u tom slučaju osjećam slobodna kao golubica“, ispričala nam je Jona ovogodišnja maturantica i buduća modna dizajnerica. (Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa