Bi li Istra trebala privlačiti goste plaćanjem liječenja od korone?

0
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Njemačka, Grčka i Italija 15. lipnja otvaraju granice stranim turistima, sukladno preporukama Europske komisije. Neke članice EU, ovisne o turizmu počele su se stranim gostima otvarati i prije, uspostavljanjem »prometnih koridora« s odabranim zemljama. Mi smo se otvorili 9. svibnja, i krajem svibnja najavili slobodan ulazak turistima iz 11 zemalja. – Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke. Njihovi građani mogu u našu zemlju bez posebnih pregleda.

Češka se najprije otvorila Nijemcima i Austrijancima. Grčka od sredine lipnja otvara ulazak gostima iz 29 zemalja, ali na popisu nema Italije, Španjolske i Nizozemske! Mnogi zaobilaze Italiju u preporukama za putovanja, što ljuti ministra vanjskih poslova Luigi di Maio. Koji izjavljuje: “Ako bilo tko misli da se prema nama može odnositi kao prema koloniji gubavaca, mora znati kako mi na to ne pristajemo, jer to je protivno duhu Europske unije”. Ministar Di Maio je najavio potez kompletnog otvaranja već za 15. lipnja. 

Premijer Conte pozvao je Talijane da odmor provedu u Italiji, obećavši im za to subvencije (vaučere) od 500 eura. Vlada u Parizu također poziva građane na ostanak u domovini pod geslom »Ovog ljeta posjećujem Francusku«.

Austrijska vlada NE postavljanjem Hrvatske na listu Covid free , koja je njihov tradicionalni izlaz na more, šalje poruku svojim građanima da ostanu doma. Ciparska vlada došla je na “originalnu“ zamisao. Obećala je pokrivanje svih troškova smještaja turistima koji tijekom odmora na Cipru dobiju virus. Platit će im i troškove liječenja, pa će oboljeli turisti na kraju podmiriti samo troškove za avionski prijevoz. Možda je to najbolje prokomentirala dr. Alemka Markotić “kako u tome trenutku oboljeli ima samo jedan problem, i to veliki problem pa mu ne bi bilo do ničega”. 

Istra je zahvaljujući, na vrijeme poduzetim preventivnim mjerama, regija bez virusa COVID-19. Datuma i dana 3.6.2020. u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitani uzorci brisa svi su negativni na koronavirus, odnosno niti danas nema novooboljelih. U prilog ide i podatak da je u posljednjih mjesec dana ispitano gotovo 2.500 uzoraka brisa i svi su bili negativni!

To je Istra! Koja nije ni Cipar, ni Rim, ni Loret de Mar. I sigurni smo da to vide austrijski građani kad već njihov Kurtz ne! Istra je prva zatvorila vrtiće, škole, ustanove u kulturi, zatim i ugostiteljstvo, a kasnije se to odnosilo na cijelu Hrvatsku. Istra je u jednom trenutku stala. Zaustavila se. Nezabilježena situacija bez zapisanog presedana. Bila su to duga i teška dva mjeseca iz kojeg je Istra izišla kao pobjednik. Istrom se u krizi dobro upravljalo. Blizina Italije koja je imala veliku smrtonosnu korona krizu, bila je opasnost da Istra doslovno eksplodira u pandemiji. Susreti, druženja, obiteljske veze, poslovne veze. Sve iz Italije je moralo okrutno i odmah biti privremeno prekinuto. Istra je bila odgovorna i brza.

Danas, početkom lipnja, pripremljeno čekamo početak života, što je za nas iz Istre kontakt , otvorenost i komunikacija sa Slovenijom, Austrijom, Njemačkom i posebno prijateljskom Italijom. Jer samo otvorena Istra je prava Istra. (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa