Evo kako Poreč potiče lokalnu poljoprivredu

0
Sa sastanka o pomoći lokalnoj poljoprivredi
Sa sastanka o pomoći lokalnoj poljoprivredi

Potaknuti zastojem svih aktivnosti u svjetskom gospodarskom sustavu, koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, Grad Poreč različitim mjerama pokušava ublažiti posljedice, posebno usmjeravajući svoje pomoći gospodarskom sektoru, te poljoprivredi kao primarnoj gospodarskoj djelatnosti.

Tijekom proteklih mjeseci pokrenuta je akcija „Najbolje od naših za nas – Il meglio dei nostri per noi“ koja ima za cilj poticanje poljoprivredne proizvodnje lokalnih poljoprivrednika i konzumacije lokalnih proizvoda, a provodi se kontinuirano kroz različite aktivnosti od objedinjavanja podataka lokalnih poljoprivrednika i sastavljanja popisa dostupnih lokalnih proizvoda do prezentiranja i marketinških aktivnosti. Koordinator aktivnosti je Poduzetnički inkubator Poreč. Planiraju se daljnje aktivnosti koje su usmjerene ka promociji poljoprivrednika putem promocije gradske tržnice i njenih ponuđača lokalnih proizvoda.

Osim ove akcije, Grad se u proteklom razdoblju susreo i s predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Udruge Istarska web tržnica i Poduzetničkog inkubatora Poreč. Na sastanku su razmatrani daljnji koraci za poticanje zajedničkog nastupa lokalnih poljoprivrednika u postupcima javne nabave gradskih ustanova, koji ima dvostruku ulogu poticanja lokalne poljoprivrede te konzumiranje zdravih i svježih lokalnih namirnica. Osim zajedničkog nastupa poljoprivrednika, s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč razmatrane su mogućnosti organiziranja edukacija koje bi tematski bile usmjerene na poljoprivrednu proizvodnju, te usklađene s ciljevima Mreže organskih gradova „Organic cities network Europe“ čiji je Poreč član. Dogovoreno je i organiziranje različitih sajmova i tematskih događanja na Trgu slobode na kojem bi poljoprivredni proizvođači promovirali svoje proizvode te učinili ih dostupnim većem broju potrošača. Sa Institutom se također razgovaralo o ideji realizacije tzv. gradskih vrtova na području grada.

Osim toga, održan je i sastanak s predstavnicima Udruge BioIstra na kojem su iznijete ideje i mogućnosti poticanja ekološke proizvodnje kroz različite aktivnosti certificiranja ekološke proizvodnje i organizaciju eko-tržnice te specifičnih edukacija kao što je tečaj permakulture. Također je bilo govora i daljnjim aktivnostima i planovima Udruge, naročito u projekta „Ekosfera Poreč – Poreč grad koji miriši, miriše na još“, koji Grad od početka podržava. Udruga poljoprivrednika NovUm predložila je ideju promicanja ekološke proizvodnje kroz uspostavu praktikuma i pokušališta na postojećem voćnom nasadu na području grada. Bilo je govora i o edukacijama i savjetovanju poljoprivrednika, kao i o pokaznom pčelinjaku koji bi omogućio da se nove pčelinje zajednice koriste u pokazne i edukativne svrhe ili kao podrška potencijalnim poljoprivrednicima.

Razmatrajući problem nemogućnosti plasmana proizvedenih poljoprivrednih proizvoda kao posljedicu pojedinačne proizvodnje te neplaniranu proizvodnju, s Istarskom županijom i drugim istarskim gradovima se stupilo u kontakt vezano za uspostavu poljoprivrednog otkupnog centra za voće i povrće.

S obzirom da poljoprivredna proizvodnja dobiva na važnosti u kriznom razdoblju, a pitanje opskrbe stanovništva zdravom lokalnom hranom stavlja se u centar razmatranja, osim sastanaka s predstavnicima Udruga, predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč planiraju se zajedničke suradnje i s ostalim gradovima i općinama u okruženju. Tako je održan i sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Rovinja, ujedno predsjednikom Udruge Agrorovinj Kristijanom Damijanićem, na temu zajedničkog pristupa, povezivanja i moguće suradnje na novim idejama i osmišljavanja aktivnosti koje imaju za cilj poticanje poljoprivrede. Razmijenili su se primjeri dobre prakse koje gradovi ostvaruju kao što su gradski vrtovi i tematska događanja, a usmjereni su ka razvoju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa