Kaldir: mjesto gdje su ljudi sretni jer imaju puno posla

0
Manuela Rabak na Fešti od fruti u Kaldiru
Manuela Rabak na Fešti od fruti u Kaldiru

Želite li biti sretni u životu, uzgajajte voće! Tako barem proizlazi iz našeg razgovora sa žiteljima Kaldira koji su 31. svibnja prodavali trešnje i marelice na Fešti od fruti. Sajam se održava ispred zgrade bivše škole koja je potpuno dotrajala, u selu ima ruševnih zgrada, a dio ulica nije ni asfaltiran. Nasuprot tome ili možda bolje reći pored toga, ima obnovljenih, blistavih kuća s hortikulturno dotjeranim okućnicama. Kladirci su, pokazalo se, optimisti – čašu vide polupunu, a ne polupraznu.

Evo što su nam odgovorili na pitanje kako je živjeti u Kaldiru.

„Život u Kaldiru je jako dobar, zadovoljni smo i sretni. Jedino nam možda nedostaje malo više odmora jer zaista imao puno posla“, kaže Renata Jurić Bertoša.

„Živimo super! Trešnje otvaraju sezonu, slijede marelice, breskve, kruške, šljive, nektarine i završava s jabukama, koje traju do jedanaestog mjeseca“, odgovorila nam je Danijela Poldrugovac, Labinjanka koja je došla živjeti u Kaldir.

„Ništa nam ne fali: posla imamo, družimo se, sad i prodajemo“, kaže Kristijan Cvitko.

„Puno se radi, i ljeti i zimi i lijepo nam je ovdje“, veli Manuela Rabak, Pazinjanka udana za Kaldirca.

„Posla ima i da se živjeti od posla“, kaže Siniša Božić.

Zamalo u nevjerici pred tolikom životnim zadovoljstvom, rekli smo im da ipak s nečim moraju biti nezadovoljni. Evo, na primjer, pristupna cesta s ceste Pazin – Motovun tako je loša da se za glavu hvatao svatko tko je njome došao kupiti voće.

Jurić Bertoša rekla je uz osmjeh: “Cesta - još malo, pa nećemo imati ceste. Morat ćemo svi kupiti džipove!“

„Da, cestu treba obnoviti, ali mi smo navikli na nju“, kaže Poldrugovac.

„Trebalo bi obnoviti tu cestu, ali i sporedne ceste prema selima su u lošem stanju“, kaže Cvitko.

„Cestu bi trebalo hitno srediti. Pokušali smo nešto poduzeti, ali svi samo nešto obećavaju“, rekla je Rabak.

„Cesta je županijska, a Županija nikako da krene s obnovom“, kaže Božić.

Kad se jednog dana cesta napokon bude obnavljala, bilo bi mudro prošiti njen koridor ili na neki drugi način stvoriti prostora za parkiranje jer Fešta od fruti postaje sve posjećenija. Posjetitelji koji se vraćaju s punim vrećicama došli su iz svih krajeva Istre, bilo je zagrebačkih registarskih pločica, čuo se i slovenski jezik. Među njima smo naišli na dvoje vjernih čitatelja našeg portala, Sandru i Branka Prnjaka iz Pule. „Idemo svuda po Istri kad je nešto u điru: voće, pršut, kobasice, sajmovi rukotvorina i sl. Podržavamo ljude koji se time bave“, kaže Branko. „Ako ne radimo i ako smo slobodni, spojimo ugodno s korisnim“, dodaje Sandra.

Elizabeta Bekina i Anica Radović također su došle iz Pule. Zatekli smo ih kako svojim supruzima poziraju za fotografiju s Motovunom u pozadini. Usput rečeno, Kaldir je najbolje mjesto za fotografiranje Motovuna, čijoj općini pripada. Ubacili smo se i produžile su pozirati i nama. „Prvi put smo u Kaldiru i zaista je lijepo ovdje, a cijene su pristupačne“, kaže Bekina. „Ovo nam je ujedno izlet po Istri, obići ćemo još i Motovun i Istarske toplice“, rekla je Rović.

Na kraju recimo da na plodnom kaldirskom flišu i u uvjetima fino izmiješane mediteransko-kontinentalne klime ne uspijeva samo voće, nego i loza: odavde dolaze poznata vina proizvođača Benvenuti i Bertoša. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa