Rapčanin na kuću izvjesio zastavu: 'Danas je Dan državnosti'

1

U Istri i na Labinštini prava je rijetkost naići na obiteljsku kuću s izvješenom zastavom povodom državnog praznika. Zbog toga kad smo 30. svibnja primijetili hrvatsku zastavu na jednoj privatnoj kući u Ulici G. Martinuzzi u Rapcu nije nam bilo druge nego pokucati na vrata i popričati s domaćinom. U kući nas je primio Mladen Blažević, umirovljeni časnik Hrvatske vojske koji se prije dvije godine, nakon smrti oca i brata, sa sinom iz Bjelovara doselio u naslijeđenu kuću u Rabac.

"Zastavu sam izvjesio povodom Dana državnosti u čast svih poginulih hrvatskih branitelja koji su život dali za hrvatsku državu", kazao nam je. Svake godine, kaže, na Dan državnosti izvjesi zastavu, bez obzira nalazi li se u Bjelovaru ili Rapcu, pa je tako učinio i ove godine. Mladen nije želio da ga fotografiramo, ali nije imao ništa protiv da slikamo kuću sa zastavom.

U njegovom novom domu živio je njegov otac, kojeg su Rapčani poznavali pod nadimkom Franjo Brico, a dugo godina svirao je harmoniku na turističkom brodu Monsun. U kući je živio i njegov brat, koji je, kaže, bio jedan od prvih dragovoljaca iz Istre te pripadnik 7. gardijske brigade. Nakon smrti oca, a potom, prije oko dvije godine i brata, Mladen je naslijedio kuću te sada u njoj uživa u zasluženoj mirovini. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa