Austrijanci! Ostajete doma?

0

Prvi turisti već dolaze. Iz istarskog stožera civilne zaštite ističu da je odgovornost jako važna. Otvaraju se granice za neke zemlje u kojima još uvijek ima dosta oboljelih od koronavirusa, a živjeti se mora.

Zapovjednik istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac podsjeća i poziva na oprez. “Sve što znamo o suzbijanju i preventivi protv korona virusa treba primjenjivati i rizike svesti na najmanju moguću mjeru” dodaje Kozlevac. Građani su i dalje dužni pridržavati se mjera zaštite od koronavirusa iako Nacionalni stožer civilne zaštite stupnjevito popušta. Ulice su opet pune života. Vraćamo se više u staro normalno nego novo normalno. Zapovjednik Dino Kozlevac izjavljuje: “Činjenica je da su naši građani na području Istarske županije bili iznimno disciplinirani.

Poštivali su sve mjere stožera i ja im se na tome po stoti put od srca zahvaljujem. Otpuštanjem mjera nakon dva mjeseca zatvorenog života narod je jednostavno pokazao zadovoljstvo, a otpuštanju kočnica, da tako kažemo, sigurno je pogodovala i svjesnost da već otprilike 45 dana nema novog slučaja oboljenja u Istri. Vidi se da su građani raspoloženi, zadovoljni i žive kao da nema virusa. Naravno, i nema ga trenutno, jer srećom nikad nismo imali transmisiju među samim građanima nepoznatog porijekla, nego je on uvijek bio importiran iz inozemstva, a onda se, nažalost, daljnjim kontaktom širio ovdje. Dakle, ista stvar je i sada, ali mi se čini nekako da ljudi više ne razmišljaju o tome toliko.

Vidi se da malo tko još nosi maske, po ulicama, trgovinama i kafićima su gužve, ali mjere opreza su i dalje na snazi i trebamo ih poštivati. Pogotovo sada kad dolazi polako i do otvaranja granica i kad očekujemo ipak veći broj turista. Najmanje što možemo je barem denzificijense koristiti svugdje gdje ih ima i držati ipak fizičku distancu. Moramo i dalje biti oprezni, jer virus nije nestao, u našem ga susjedstvu, pa i u Hrvatskoj i dalje ima, samo ga možda već duže nema tu kod nas, ali ga ima u svijetu, i to je razlog zašto i dalje apeliram na građane.”

Ulje na vatru dolili su Austrijanci. Nakon što je Austrija odlučila ne uvrstiti Hrvatsku na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana, što značajno otežava dolazak turista iz Austrije, reagirali su svi mjerodavni. Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu bio je prvi i najjasniji:

 “Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja! “, ljutiti Flego je još dodao: “ jednostavno nije u europskom duhu, diskriminatorna je, ni malo solidarna, i nelogična!“ Eurozastupnik Flego je iz Pule još poručio: “Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije!”

Pridružilo mu se i dvoje slovenskih Eurozastupnika Irena Joveva i Klemen Grošelj te su zajedničkim žurnim dopisom obavijestili Europsku komisiju sa očekivanjem hitne reakcije predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen.

Iz našeg kuta, to je problem. Iz Austrijskog kuta, to je osim preventivnog postupka i patriotski čin. Poruka svojim austrijskim građanima. Ostanite doma! Novac za godišnji odmor potrošite u domovini. Pass auf dein Heimatland auf, es braucht dich jetzt. (D.D./Istragram)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA