pressica ids-a

'Austrijska vlada diskriminira Hrvatsku, uputili smo apel Komisiji'

0
S tiskovne konferencije IDS-a
S tiskovne konferencije IDS-a

Nakon što je Austrija odlučila ne uvrstiti Hrvatsku na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana, što značajno otežava dolazak turista iz Austrije, reagirali su na konferenciji za medije zastupnik u EP-u Valter Flego i saborski zastupnik IDS-a Emil Daus. Tom prigodom, Flego je istaknuo da naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja.

Eurozastupnik Flego smatra da odluka austrijske vlade „jednostavno nije u europskom duhu - diskriminatorna je, ni malo solidarna, i nelogična!“ - S jedne strane, kazao je Flego, Komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskog gospodarstva, dok s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke. Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije.

O tom problemu, Flego je zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika – Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom - dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen. Dopis je poslan i premijeru Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Božinoviću te ministru turizma Cappelliju.

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus naglasio je da nam turistički sektor posljednjih godina donosi godišnje preko 10 milijardi eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo 8% naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza. - Sama pojava koronavirusa pokazala je koliko je zapravo turizam osjetljiv na bilo kakvu nestabilnost i promjene u okruženju. Baš zato, sigurnost mora biti trajni prioritet svih zemalja koje žele predstavljati faktor na turističkoj karti Europe, poručio je Daus napomenuvši:

- To je ispit koji je naša zemlja, a posebice Istra položila, rekao bih, s odličnim! U Istri smo prvi krenuli s preventivnim mjerama od širenja koronavirusa, a rezultat toga je da danas, gotovo tri mjeseca poslije, u Istri nema više oboljelih osoba!

- Prijateljima iz Austrije, koji čine preko 10 posto dolazaka te slove kao izuzetno dragi i poželjni gosti, poručujem da smo se znali nositi s virusom te da smo cijelo vrijeme bili korak ispred virusa.

- Zato se zaista nadam da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoje godišnje odmore, bez otežanog povratka u matičnu zemlju. Za kraj, Daus je spomenuo izjavu grupe turista iz Njemačke, koja je tijekom svog boravka rekla da se u Istri osjećaju sigurnije nego u Njemačkoj, što najbolje oslikava koliko je veliki raskorak između politika austrijske vlade i pravog stanja.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 07.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/ICA

Do: 07.08.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

STROJAR/KA - BAGERIST/ICA - VOZAČ/ICA KAMIONA

Do: 07.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

TESAR/ICA

Do: 07.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA