Detalji pregovora SDP-a i IDS-a: Uvjet koalicije veća autonomija Istre!

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Iako će se parlamentarni izbori održati za samo pet tjedana, još se ne zna hoće li Istarski demokratski sabor (IDS) na izbore izaći samostalno ili u koaliciji sa SDP-om jer pregovori IDS-a i SDP-a, kako doznaje Večernji, još traju. Očito je da SDP ne odustaje od pokušaja da najsnažniju i najdugovječniju regionalnu stranku u zemlji uključi u Restart koaliciju, dok u IDS-u još važu isplati li im se više samostalan ili zajednički izlazak na izbore, a do konca tjedna trebalo bi se znati što su odlučili, piše Denis Romac za Večernji iz kojeg prenosimo dio teksta u nastavku:

– Drago mi je što je SDP-u doista stalo do zajedničkog izlaska na izbore. Osnovni je cilj IDS-a da liberalno-lijeva i regionalna opcija osvoji što više mandata u Saboru i to je temelj naših razgovora s potencijalnim partnerima – kazao nam je šef IDS-a Boris Miletić, uz napomenu da od 2. lipnja počinju teći ustavni rokovi za podnošenje izbornih lista. “IDS će odluku donijeti na vrijeme”, uvjerava Miletić. Kako nam je kazao predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, koji bi trebao biti prvi na SDP-ovoj listi u 8. izbornoj jedinici i koji sudjeluje u razgovorima s IDS-om, još se razgovara i još su sve opcije na stolu, a sada je još samo na predsjednicima SDP-a i IDS-a Davoru Bernardiću i Miletiću da donesu konačnu odluku.

Fabijanić naglašava kako je kod te odluke ključno pitanje sinergijskog učinka, napominjući kako dosadašnja iskustva koalicijskog i samostalnog izlaska IDS-a i SDP-a na izbore pokazuju da je zajednička lista SDP-a i IDS-a na izborima 2011. u sklopu Kukuriku koalicije čak dobila nešto manje glasova nego što su ih ukupno dobili SDP i IDS na izborima 2007., na koje su izašli samostalno.

Šef IDS-a objašnjava kako će za konačnu odluku biti presudno stajalište SDP-a o statusu Istarske županije u budućim promjenama teritorijalnog ustroja države. Naime, IDS smatra da Istra u bilo kojoj varijanti mora zadržati status zasebne jedinice, što je nulta pozicija u svim razgovorima koji se vode o tome. Fabijanić napominje kako to za SDP nikad nije bilo sporno, o čemu svjedoče i programski dokumenti SDP-a. – S obzirom na to da su pojedini visoki dužnosnici SDP-a prije nekoliko tjedana imali i drukčija razmišljanja, normalno je da IDS inzistira na činjenici da Istra u budućem preustroju zbog ekonomskih, kulturnih, povijesnih, pa i simboličkih razloga zaslužuje imati status samostalne regije ili županije. Od toga nećemo odstupiti i svi koji s IDS-om žele surađivati to će morati poštovati – naglašava Miletić. Iako nije sigurno hoće li SDP i IDS predizborno koalirati, Fabijanić uvjerava kako je postizborna koalicija tih stranaka, pa i ako se ne postigne dogovor o predizbornoj suradnji, sigurna.

SDP-ova je strana kod IDS-a, kako doznajemo, otklonila sve sumnje u moguće formiranje velike koalicije, odnosno poslijeizborno koaliranje SDP-a s HDZ-om, napisao je Romac za Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa