Pulskom Slavoluku vraća se njegov kamen!

0

Dana 27. svibnja u 10 sati izvršit će se povrat kamena na kruništu Slavoluka Sergijevaca koji je u sklopu primarne zaštite spomenika preventivno uklonjen 2017. godine.  Podsjećamo, tijekom 2017. godine vršena je dokumentacija stanja očuvanosti i prisutnih degradacija na Slavoluku Sergijevaca u Puli. Tom je prilikom primijećeno da je jedan kameni blok (46x28x11 cm) u potpunosti izgubio povezanost sa spomenikom.

Radilo se o rubnom bloku kruništa koji je mogao pasti sa spomenika i ozlijediti prolaznike. Kameni je blok tada odstranjen te je započeta procedura kako bi ga se na spomenik i vratilo. Detaljnim pregledom dokumentacije ustanovljeno je da je krunište spomenika već kroz povijest popravljano cementnim mortom koji je sada raspucan i mrvi se, te više ne služi svrsi povezivanja spomenika i izolacije od prodora vode. Izrađen je prijedlog zahvata primarne zaštite spomenika koji je odobren od nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli. 

Zahvati koji se obavljaju na Slavoluku su isključivo u svrsi primarne konzervacije i vraćanja odstranjenog kamenog bloka. Na Slavoluku je postavljena građevinska skela. Krunište spomenika se čisti od cementnih zakrpa je izrađen novi zaštitni sloj od prirodnog vapnenog morta, koji će povezati blokove te spriječiti prodor vode u unutrašnjost spomenika. Ovakav pristup je prikladan za korištenje kod antičkih spomenika izrađenih od kamena vapnenca. Na zaštitni sloj se sutra vraća i odstranjeni kameni blok.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBOSLIKAR/KA

Do: 16.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ASISTENT/ICA - POLJE GLAZBENA UMJETNOST

Do: 17.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

LEKTOR/ICA - POLJE FILOLOGIJA

Do: 17.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POSLIJEDOKTORAND/TICA - POLJE ARHEOLOGIJA

Do: 17.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA