vizionar porečkog turizma

'Ninijevi hoteli i dalje oblikuju i određuju porečki prostor i vrijeme'

0
Loris Peršurić, Vesna Štifanić Pajić, Elio Velan i Boris Štifanić
Loris Peršurić, Vesna Štifanić Pajić, Elio Velan i Boris Štifanić

„Ninijevi hoteli, turistička naselja, autokampovi, bazeni, sportski tereni, uređeni travnjaci i šume nadomak plaža su tu, i dalje oblikuju i određuju porečki prostor i vrijeme shodno potrebama temeljne privredne aktivnosti grada i šire Poreštine…U Ninijevim govorima i nastupima Plava Laguna i Poreč su neraskidivo povezani, jedan pored drugog, grad i poduzeće govore istim jezikom. Gospodarstvenik i menadžer stapaju se s građaninom zajednice u kojoj je odrastao i radio. Mislim da je to vrijednost, moralna poruka koja nadilazi prostor i vrijeme“ ulomci su iz životopisa “Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije“.

Knjiga je prvi sustavni prikaz životnog puta istaknutog vizionara pod čijim je vodstvom stvorena porečka Plava Laguna od njenog utemeljenja 1957. do 1976. godine, a njegov rad ugrađen u temelje današnje turističke zbilje Poreštine i hrvatskog turizma uopće.

Knjiga je ideja obitelji, sina Borisa Štifanića i kćeri Vesne Štifanić Pajić, a napisao ju je rovinjski novinar i publicist Elio Velan, koji ju je na konferenciji za novinare 25. svibnja predstavio te najavio i promociju za širu javnost u lipnju u Istarskoj sabornici. Kako je pojasnio, sredinom prošle godine sin Boris Štifanić prišao mu je s idejom o knjizi, koja je danas rezultat brojnih razgovora sa članovima obitelji te suradnicima iz Lagune, uz rad na bogatoj obiteljskoj arhivi.

Autor je naglasio kako se u knjizi ne radi o povijesti porečkog turizma, već je to priča o čovjeku koji je snažno obilježio porečku poslijeratnu povijest, a razvitak turizma ne samo Poreča već i šire ne može se pisati bez Antona Ninija Štifanića. Tome je svjedok i činjenica da su rezultati njegove vizije - hoteli i sve što je Nini kroz svoj rad izgradio u Poreču, dan danas, 41 godinu nakon njegove smrti, tu – postoje i rade. Velan je dodatno pojasnio kako podnaslov knjige – Prekinute vizije ima višeslojno značenje jer govori o stvaranju Plave Lagune kroz čvrst program i viziju koja je obilježila razvoj cjelokupnog turizma. S druge strane podnaslov utvrđuje da je Štifanićev put politički prekinut u trenutku kada je bio na vrhuncu radnog vijeka - imao je 55 godina kada mu je politika uskratila podršku i natjerala da se povuče s kormila Plave Lagune. Tada Štifanić odlazi u Trst za predstavnika Privredne komore Jugoslavije – preminuo je dvije godine kasnije nakon kratke i teške bolesti.  

- Knjiga se ne obračunava s prošlim vremenima, ne procesuira niti režim niti ideologiju, nego jednostavno utvrđuje, zaključio je Velan.

Gradonačelnik Peršurić najavio je predstavljanje knjige široj javnosti tijekom lipnja u Istarskoj sabornici, kada će Štifanićev rad i djelo predstaviti i  njegovi bliski suradnici.

- Anton Štifanić je, kao Porečan, kreirao turizam ne samo Poreča i Poreštine, već Istre i cijele Hrvatske. U vremenima kada informacije i ideje možda nisu bile dostupne kao danas, kada je kreativnost bila sve, on je sa svojim timom kreirao turistički Poreč kakav danas poznajemo i volimo., rekao je Peršurić. Danas, osim što i dalje svjedočimo rezultatima njegova rada jer ovdje živimo, njegovo ime nosi i Turističko ugostiteljska škola u Poreču, kao i jedna od najfrekventnijih šetnica u Poreču. Ne zaboravimo da najveća nagrada u hrvatskom turizmu također nosi njegovo ime, a svi ti simboli samo su mali dio zahvalnosti koji imamo za vizionare koji su kreirali i od Poreča stvorili ono što je danas - jedan od glavnih centara turizma.

Knjiga se može nabaviti po cijeni od 100 kuna+PDV, narudžbom na telefon 098254453 ili e-mail info@boris-co.com. Uz autora i obitelj, u ovom je projektu sudjelovao Vladimir Bugarin, koji je bio zadužen za oblikovanje, dok je tisak povjeren zagrebačkoj Denoni. Naklada je 1.000 primjeraka. Nakladnik je tvrtka Boris&Co.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa