denis belac uzgaja prepelice

'Što se tiče ljekovitosti, nema razlike je li jaje oplođeno ili nije'

0
Denis Belac s kćerkom Dorom
Denis Belac s kćerkom Dorom

Prepeličja jaja hranjiva su i ukusna, a u nekim se dijelovima svijeta smatraju delikatesom. Jedan od istarskih uzgajivača je i Denis Belac iz Belci, sela udaljenog oko dva kilometra od Berma, a koji ima oko pedeset prepelica te tristo kokoši nesilica.

*Kako ste se odlučili na uzgoj prepelica? Pretpostavljam da ste najprije imali kokoši nesilice, pa ste odlučili proširiti djelatnost prepelicama, čija jaja navodno jačaju imunitet?
- Upravo tako, jedno vuče drugo. Tako da uz kokošja jaja, stalno smo imali upite imamo li i prepeličja, pa smo se odlučili i na avanturu s prepelicama te smo već pet, šest godina vrlo zadovoljni kako to funkcionira.

*Kažu da su najljekovitija oplođena jaja. Kako znate koje je jaje oplođeno, a koje ne? Navodno bi ih trebalo konzumirati sirova, no ne podnose ih svi dobro…
- Što se tiče ljekovitosti, mišljenja sam da nema razlike je li jaje oplođeno ili nije, a oplođeno je ako ima muških prepelica u blizini ženki. Sigurno je najbolje konzumirati sirova jaja i iako ih mnogi u tom obliku dobro ne podnose, postoje načini kako ih ipak konzumirati sirova. Npr. možete ih pripremiti u smoothieju, jogurtu i slično – jaje u takvom obliku i dalje je sirovo, ali se ne osjeti toliko... Moja obitelj i ja ih također ne podnosimo sirova, pa ih najčešće koristimo kuhana dvije do tri minute, ili kao fritaju s maslinovim uljem, na zapečenim kanapeićima sa sirom, vlascem, pancetom...

*Je li držanje peradi radi prodaje jaja zahtjevan posao? Imate li još neke domaće životinje ili nasade?
- Nije toliko zahtjevno, ali uz sve obaveze, za perad treba izdvojiti dva do tri sata dnevno. Uz kokoši i prepelice imamo paunove, papige, fazane, te sadimo nešto povrća za potrebe naše obitelji i životinja.

*Imate li obitelj i neke hobije? Kako provodite slobodno vrijeme?
- Imam obitelj -  suprugu i četverogodišnju kći Doru koja već sad pokazuje interes za brigu o peradi te mi redovito pomaže u hranjenju istih. Uskoro očekujemo i povećanje obitelji, tako da izgleda da ćemo morati povećat broj peradi. Slobodno vrijeme provodim s obitelji, najčešće na izletima po Istri, a kad uhvatim trenutak za hobi odem na ribolov.

*Imate li kućne ljubimce? Volite li više pse ili mačke?
- Kućni ljubimci su nam kornjače, papige i ribice. Nažalost, psa više nemamo, jer je kćer alergična na pseću dlaku. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa