zasjedalo Povjerenstvo za poljoprivredu:

Predlažu se kooperative, moratorij i oslobađanje od zakupnine

0
Ilustracija: Instagram
Ilustracija: Instagram

U sjedištu Istarske županije u Puli 19. svibnja je u punom sazivu održana konstituirajuća sjednica županijskog Povjerenstva za poljoprivredu, na čelu s obnašateljem dužnosti istarskog župana Fabrizijom Radinom. Naime, uslijed pojave pandemije koronavirusa i donesenih ograničavajućih mjera, ugrožene su brojne gospodarske djelatnosti, među kojima je i poljoprivreda. Upravo s ciljem pomoći istarskoj poljoprivredi, ali i cjelovitog sagledavanja tog sektora, te dugoročnog planiranja daljnjeg razvoja djelatnosti, formirano je Povjerenstvo, kao savjetodavno tijelo župana.

Ocjenu aktualnog stanja, uzrokovanog virusom COVID-19, uvodno su dali predsjednik Povjerenstva, župan Fabrizio Radin te njegov zamjenik, pročelnik UO za poljoprivredu Ezio Pinzan, a potom su se članovi Povjerenstva osvrnuli na sektore koje predstavljaju - ekološku proizvodnju, ribarstvo, stočarstvo, mljekarstvo, vinarstvo i povrćarstvo.

Kako je naglašeno, niti jedna grana nije pošteđena negativnih posljedica, međutim neke su znatno više pogođene epidemiološkom krizom zbog nemogućnosti plasmana svojih proizvoda. Na tragu toga je i glavni zaključak da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Istarske županije, koja mora biti planirana dugoročno, počevši s izradom Strategije razvoja poljoprivrede u Istri, kao krovnim dokumentom s jasno određenim ciljevima i smjernicama.

Nadalje, u nadolazećem razdoblju, potrebno je snažno poticati ekološku proizvodnju, stočarstvo (autohtone pasmine), nastaviti s projektom zaštite autohtonih proizvoda oznakom izvornosti, kao i raditi na trajnoj promociji poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, te daljnjim povezivanjem poljoprivrede,  turizma i trgovačkih lanaca - kao najvažnijih kanala prodaje poljoprivrednih proizvoda. Također, treba poticati automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje kako bi se povećala njezina efikasnost, te nastaviti s projektima gradnje javnih sustava navodnjavanja. Među većim problemima je i pitanje dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, kojeg je u Istri oko 30 tisuća hektara, a jedan je od preduvjeta zadržavanja mladih u ruralnim sredinama. Predloženo je i oslobađanje od obaveze plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu, te je istaknuto pitanje previsokog PDV-a na poljoprivredne proizvoda, koji recimo za mljekarske proizvode u Hrvatskoj iznosi 25 %, a u susjednoj Sloveniji oko 9,5 %.

Isto tako, Povjerenstvo je složno oko potrebe udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije (tzv. Cooperative), izgradnje „županijskog“ skladišno-distributivnog centara za voće i povrće, sredstvima iz Programa ruralnog razvoj RH, kao i osnivanja Centra za razvoj ribarstva i marikulture. Župan je podsjetio i kako je nedavno Skupštini Istarske županije predložen moratorij, odnosno donošenje Odluke o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na 6 mjeseci u 2020. godini dodijeljenih putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

Riječ je o konkretnoj mjeri s trenutnim pozitivnim učinkom na sektor poljoprivrede i velikom broju korisnika županijskih poljoprivrednih kredita, a u budućem razdoblju, sukladno proračunskim mogućnostima, potrebno je financijsko osnaživanje Fonda. Jedna od ideja je i uvođenje učeničkih stipendija za poljoprivredna zanimanja, te jačanje znanstveno-stručnih i edukacijskih kapaciteta Istarske županije usmjerenih na razvoj poljoprivrede.

Povjerenstvo je već prilikom prvog susreta otvorilo niz tema za raspravu i konkretnih ideja i prijedloga koje će se razrađivati i operacionalizirati tijekom budućih radnih sastanaka, a koji će se održavati jednom mjesečno. Uz župana i pročelnika, članovi Povjerenstva su: Emil Daus, saborski zastupnik, član Saborskog odbora za poljoprivredu RH; Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina; Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI; Dorian Siljan, predsjednik Udruge Registriranih ekoloških proizvođača IŽ - IEP; Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika, Obrtničke komore Istarske županije HOK-a; Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara IŽ - Vinistra; Klaudio Ipša, maslinar; Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik Ceha ribara RH i IŽ pri HOK-u; Sandi Orbanić iz Udruge Hrvatske male mljekare i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula. Mandat Županijskog povjerenstva za poljoprivredu traje do 31. prosinca 2020. godine.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA