novi list:

Bernardić i IDS na sastanku u Cerovlju pregovarali o koaliciji

0
Marino Baldini, Davor Bernardić i Željko Ernečić u Labinu 2017. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Marino Baldini, Davor Bernardić i Željko Ernečić u Labinu 2017. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)

"Još se pregovara i s IDS-om i PGS-om u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici - prije nekoliko dana u Cerovlju su se s čelnicima IDS-a sastali Davor Bernardić, glavni tajnik Nikša Vukas, potpredsjednik Rajko Ostojić i šef kluba zastupnika Arsen Bauk: »Da, razgovori s IDS-om su u tijeku. Mi imamo partnerstvo s IDS-om, bila koalicija predizborna ili postizborna«, kaže Ostojić nakon sastanka", javlja Novi list.

"IDS, naime, može dobiti sigurna tri mandata i samostalno, stoga još sagledavaju što im je korisnije - igrati na eventualno četvrto mjesto u Saboru na listi sa SDP-om, ili samostalno u manjem savezu s PGS-om, koji također još nije donio konačnu odluku, mada je Bernardić i s njima vodio pojedinačne pregovore. Ako bi IDS na izbore išao na SDP-ovoj listi, tada bi imao četiri kandidata od 14 u 8. jedinici, i tada bi šef HSU-a Silvano Hrelja nastupio u nekoj drugoj, a ne nužno svojoj matičnoj 8. jedinici. Što se PGS-a tiče, SDP im nudi sigurno ulazno mjesto, no odluka je sada na stranačkim tijelima. IDS u pregovorima traži da se, za podršku na parlamentarnim izborima, smire kritike istarskog SDP-a na lokalnoj razini, posebno u Puli gdje su sporni istupi nekih tamošnjih SDP-ovaca poput Danijela Ferića i drugih, zato je ovaj dio međustranačkih razgovora nešto duži i osjetljiviji nego s drugim strankama, a također problem je i Bernardićeva najava reforme lokalne uprave, pri čemu se IDS boji da bi Istra prestala imati status posebne regije", piše Novi list.

"Očekuje se da bi i Peđa Grbin mogao biti posljednji na listi u 8. jedinici, jer se smatra da može probiti prag od 10 posto preferencijalnih glasova. Na listi će svakako kao nositelj biti predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, te omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, kao i Željko Jovanović, a SDP Istre nudi kandidaturu Danijela Ferića, Sanje Radolović i predsjednika istarskog SDP-a Vilija Basanessea. Župan Zlatko Komadina bit će nositelj liste u 7. jedinici, gdje će priliku dobiti i neki načelnici iz riječkog prstena", donosi Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa