Uskok dilerima oduzima 10 milijuna, među optuženima policajac iz Rovinja

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

USKOK je objavio u četvrtak kako su na Županijskom sudu u Zagrebu optužili osam ljudi zbog dilanja kokaina, posjedovanja i izrade oružja te niza drugih povezanih kaznenih djela. Optuženi su M. D. (61), P. Š. (48), A. S. (47), S. B. (37), D. L. (47), S. Č. (26), N. Č. (27) i I. L. (36) . Prvookrivljenog se tereti da je tijekom 2018. pa sve do 16. svibnja prošle godine u  Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Belgiji, Švicarskoj kao i drugim državama članicama Europske Unije te državama Srednje i Južne Amerike, spojio ostale okrivljene u nabavu, prijenos i prodaju većih količina kokaina. Tako je drugookrivljeni bio zadužen kao kontakt prema prodavateljima u Srednjoj i Južnoj Americi, sljedeći je bio zadužen za prijevoz avionom iz Južne Amerike do zemalja u EU i Švicarskoj. Njegov posao bio je naći i putnika u svrhu lažnog prikazivanja takvog leta komercijalnim, a po slijetanju na odredište i za izvlačenje kokaina iz zrakoplova, piše 24sata iz kojeg prenosimo dio teksta.

Za nastavak prijevoza, prijenos i raspačavanje bili su zaduženi četvrtookrivljeni i druge osobe, a za dilanje u Hrvatskoj bio je zadužen petookrivljeni te drugi ljudi, među kojima su i 6. i 7. okrivljeni. 

Iz Uskoka opisuju da su tijekom 2018. i 2019. realizirali najmanje tri leta pod paravanom komercijalnog leta s putnicima. U prva dva su dopremili veću, neutvrđenu količinu kokaina, a droga na trećem letu nije stigla do odredišta jer su je presreli na na aerodromu u Asunciónu u Paragvaju. Potom su okrivljenici od 13. do 16. svibnja 2019. organizirali novi let i to iz Nice prema Urugvaju, za Montevideo, i s povratkom preko Nice u Basel. Tu su dopremili novu količinu kokaina koju su prebacili u podzemnu garažu u tom gradu, u kojoj su policijski službenici zatekli I., III. i IV. okrivljenog kraj kombija u kojem su našli 21 kofer. U njima je bilo 600 kilograma i 773 grama čistog kokaina vrijednog najmanje 18 milijuna eura.

Također se prvookrivljenog tereti i da je od 8. okrivljenog policijskog službenika za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Rovinj, s kojim ga je prethodno upoznao 5. okrivljeni zatražio da mu izvrši provjere o pogodnom identitetu koji će koristiti radi izrade osobne isprave s vlastitom fotografijom.

Iako je znao da je odavanje podataka neovlaštenim osobama zabranjeno, policajac je obavio tražene provjere i dostavio podatke. To je napravio i kad je prvookrivljeni podnio zahtjev za izdavanje putne isprave na ranije provjereni identitet, koja mu je izdana 2. kolovoza 2018. Tako pribavljenim ispravama se poslužio za osnivanje trgovačkog društva sa sjedištem na adresi prijavljenog boravišta VIII. okr., od kojeg je u više navrata tražio da provjeri postojanje zapreka za njegov ulazak u Hrvatsku ili postojanje upozorenja koja bi tražila izvješćivanje o njegovom dolasku u Hrvatsku i to pod pravim i krivotvorenim putnim ispravama, a što je VIII. okr. i učinio te ga o tome izvijestio.

Nadalje se drugom okrivljenom stavlja na teret da je od točno neutvrđenog dana pa do 13. srpnja 2019., u Zagrebu, nedozvoljeno kod sebe držao više komada streljiva, jedan rastavljeni i prepravljeni pištolj te jedan pištolj s ručno-radionički izrađenim prigušivačem.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv sedmero okrivljenika te oduzimanje blokiranih 10.317.303,66 kuna u gotovini, piše 24sata.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa