Daus: Bez pravih reformi, proračunu nema spasa

0
Emil Daus
Emil Daus

Zastupnik IDS-a Emil Daus, 12. svibnja je u Saboru sudjelovao u raspravi o rebalansu državnog proračuna. Napomenuo je kako shvaća da nije jednostavno izraditi rebalans državnog proračuna u situaciji kakva je danas, s puno nepoznanica i neizvjesnosti, no priznao je kako se ipak nadao da će nas ova korona kriza malo više probuditi  i kako će nam se napokon posložiti gospodarski i društveni prioriteti, što se ipak nije dogodilo. Istaknuo je da nam kod planiranja proračuna i upravljanja javnim novcem već mnogo godina nedostaje donošenje teških odluka koje vode u pravom smjeru, a to su reforme, o kojima se puno priča, ali one prave reforme izostaju.

Napomenuo je kako nije provedena reforma javne uprave kroz smanjenje njenog troška i neučinkovitosti, reforma industrije iz zastarjele u modernu, baziranu na održivom razvoju i zelenoj energiji, kao ni što nije provedena reforma poljoprivrede. Dodao je kako je sramotno da Hrvatska uz toliki poljoprivredni potencijal uvozi hranu koju može sama proizvesti.

Istaknuo je kako je domaća proizvodnja i to posebno poljoprivredna, temelj razvoja Hrvatske s posebnim naglaskom na kvalitetu proizvoda, pritom napomenuvši kako to IDS već godinama ponavlja te kako je ključno okrenuti se novim tehnologijama i bazirati razvoj na održivosti, a ne na ekstra profitima pojedinaca.

- Ako ne smanjimo i ne eliminiramo nepotrebne rashode u javnom sektoru, ako ne uložimo sustavno sredstva u ono što će nam ta sredstva oplemeniti i višestruko vratiti te stvoriti dodanu vrijednost u našem društvu, tada nikakvi rebalansi nemaju smisla jer postaju samo forma, a ne sadržaj, kazao je Daus te dodao kako se pokazalo da kad god nešto zaškripi, jedini odgovor većine hrvatskih Vlada je pokrivanje manjka prihoda dodatnim zaduživanjem.

Na samom kraju, Daus je rekao kako Hrvatska ne može konkurirati količinama, ali itekako može kvalitetom za što ima odlične prirodne i ljudske resurse te dodao kako je uz sve nedaće, ova nesretna pandemija bila i jedna vrsta prilike za provođenje pravih, istinskih reformi. - Ali, izbori su uskoro pa rashodi očito moraju ostati isti, a manjak prihoda nadoknaditi će se dodatnim zaduživanjem. Samo, problem je u tome što su nam izbori prečesto, a zaduživanja sve skuplja, zaključio je Daus svoje izlaganje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa