Nona iznajmljuje sobu

Tko će turistu reći da si sam izmjeri temperaturu?

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 11. svibnja Preporuke za rad hotela i iznajmljivača tijekom epidemije COVID-19, koje sadrže niz korisnih i zdravorazumskih objašnjenja kako sebe i druge zaštititi od potencijalne zaraze. Ipak, nakon prvog čitanja svakome s malo praktičnog znanja o turizmu, naročito iz perspektive malog privatnog iznajmljivača pojavljuje se veliki upitnik. Naime, dokument nigdje je pravi razliku između velikog hotela s konferencijskim centrom i neke nonice koja u primorskom mjestu iznajmljuje sobu. Posebno je zanimljiv posljednji stavak prilično opširnih uputa, koje možete pročitati ovdje, a koji kaže:

"Dolazak drugih osoba (npr. majstora, kurira, dostavljača) treba organizirati na način da se prije dolaska te osobe telefonski najave i izmjere temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti u hotel dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku."

Stavak se odnosi na "Primanje suradnih djelatnika i nenajavljenih gostiju", a odnosi se na "Suradne djelatnike". Ako se pod nenajavljenim gostom smatra i turist koji dolazi bez rezervacije i ne odlazi u agenciju, već kuca direktno na vrata privatnog smještaja, postavlja se pitanje tko će mu toga jutra reći da si mora izmjeriti temperaturu, a i telefonska najava je nemoguća kod takvog oblika turizma. Njega ima sve manje i manje, sve više gostiju rezervira internetom, ali ipak još uvijek ima i takvih gostiju, naročito među onima koji kratko ostaju i obilaze veći broj odredišta, putujući na motociklu, autu ili javnim prijevozom. Ako se pak navedeni stavak iz preporuka ne odnosi na nenajavljene turiste, nego samo na radnike, onda se može zaključiti da je, barem kod privatnog smještaja, još uvijek puno toga nedefinirano. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa