sjednica vijeća Grada Labina

Gradonačelniku i zamjenicima smanjena plaća za petnaest posto

0
Valter Glavičić, u prvom redu zamjenik Zoran Rajković
Valter Glavičić, u prvom redu zamjenik Zoran Rajković

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Labina na kojoj su vijećnici odlučivali izjašnjavanjem odnosno glasovanjem putem elektroničke pošte održana je 8. svibnja. Ova sjednica još je jedna u nizu koja je održana elektronskim putem zbog nastale situacije oko pandemije koronavirusa.

Pandemija koronavirusa znatno je utjecala na cjelokupno funkcioniranje društva, a osim održavanja sjednica i sastanaka elektroničkim putem, Grad Labin spremno je i efikasno djelovao u ovim zahtjevnim vremenima. Tako je u ožujku i travnju Gradsko vijeće Grada Labina donijelo  pakete mjera pomoći usmjerenih prema lokalnom gospodarstvu, a odluke sa svibanjske sjednice Gradskog vijeća odnose se na smanjivanje naknada za rad dužnosnicima Grada Labina, i to gradonačelniku i njegovim zamjenicima, predsjednici, zamjenicima i vijećnicima Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela.

Čin ljudske solidarnosti

Naime, nakon što su se već  u travnju gradonačelnik Valter Glavičić i njegovi zamjenici odrekli trećine plaće za mjesec ožujak i donirali u korist Crvenog križa Istarske županije, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća izglasano je 15 postotno smanjenje plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika za mjesece travanj, svibanj i lipanj.

Predsjednica, zamjenici i gradski vijećnici Grada Labina, nakon što su se odrekli svoje naknade za prisustvovanje sjednici u mjesecu ožujku, u korist uplate za humanitarnu akciju „Zajedno protiv korone“, na sjednici održanoj 8. svibnja izglasana je obustava isplata naknada vijećnicima i članovima radnih tijela Gradskog vijeća od mjeseca svibnja do srpnja.

„Odluka o doniranju  trećine plaće mene i mojih zamjenika, odnosno smanjenje  za 15 posto u naredna tri mjeseca predstavlja čin ljudske solidarnosti u trenucima kada je mnogim našim sugrađanima onemogućeno raditi, kada su osjetili neizvjesnost i zabrinutost za svoja radna mjesta a time i  osobnu  egzistenciju“, pojasnio je gradonačelnik Glavičić.

Obročno plaćanje računa

Podsjećamo da je Gradsko vijeće Grada Labina na sjednicama u ožujku i travnju vrlo efikasno reagiralo na negativne posljedice pandemije  Koronavirusa na lokalno gospodarstvo, pa su donesenim mjerama, poduzetnici oslobođeni  plaćanja računa za komunalnu naknadu za mjesec travanj pa do ukidanja mjera zabrane i ograničenja zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, a najduže do 30. lipnja, a račune od ožujka pa zaključno do kraja 2020. godine mogu platiti obročno. Zakupnina za poslovne prostore smanjena je na simbolično 1 kunu.   I ta je mjera na snazi do ukidanja mjera zabrane i ograničenja zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, a najduže do 30. lipnja.

Osim toga, aktivnom se komunikacijom građani nastoje obavijestiti o svim novostima u najkraćem mogućem roku i to putem kanala poput viber zajednica. Upravo je Grad Labin kao jedan od prvih započeo s viber zajednicom namijenjenoj novostima o koronavirusu ali i zajednicom koja je ovih dana jako aktivna i  služi za pomoć i bržu komunikaciju s gospodarstvenicima pogođenim nastalom krizom.

Sukladno svim mjerama pomoći, valja istaknuti kako od petka traje i poziv zainteresiranim ugostiteljima kojima će Grad ukoliko za to iskažu interes omogućiti  korištenje veće  javne površine za postavljanje terase u odnosu na uobičajenu veličinu, uz istovremeno zadovoljavanje uvjeta za prostornu i tehničku mogućnost povećanja te ako se time ne ometa sigurnost prometa, mogućnost kretanja osoba s posebnim potrebama i prometovanje hitnih službi bez dodatnih naknada.

Nakon provedenog Savjetovanja s zainteresiranom javnošću, gradski su vijećnici usvojili Odluku o davanju na korištenje nužnih smještaja na području Grada Labina kao i Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada.

Gradski su vijećnici donijeli i Odluku o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Labina Labin 2000, odnosno moratorij na otplatu dugoročnog kredita u kunama u visini od 1.500.000,00 kn, kod Privredne banke Zagreb d.d. na 6 mjeseci, u periodu od 01.06.2020. do 30.11.2020. godine.

Labin 2000 očekuje 70 posto manje prihoda

Ovom izmjenom mijenja se i način otplate glavnice kredita, te se umjesto tromjesečnih rata uvodi mjesečna otplata glavnice i kamate po kreditu. Krajnji rok otplate kredita je 31.03.2030. umjesto sadašnjeg 30.09.2029. godine.

Tvrtka Labin 2000 d.o.o. je direktno pogođena pojavom virusa Covid 19 gdje se, uslijed zabrane javnog okupljanja i zatvaranje većine javnih i privatnih objekata tijekom ožujka i travnja, te postepenim otvaranjem tijekom svibnja, očekuje da će tvrtka ostvariti oko 30% prihoda od 2019. godine što znatno utječe na njezinu likvidnost. Tvrtka želi iskoristiti moratorij otplate kredita kao jednu od dostupnih mjera Vlade Republike Hrvatske u cilju očuvanja likvidnosti.

Kao zadnja točka dnevnog reda usvojena je i odluka o osnivanju i imenovanju Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja u koji su imenovani Smiljan Popov, Valdi Gobo i Ivo škopac kao predstavnici Grada Labina te  Damir Rudela, predstavnik županijskog upravnog tijela nadležnog za poslove pomorstva i Romulo Šumberac, kapetan Lučke kapetanije, ispostave Rabac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa