Spretni Puljanin radi kuhinjske daske: kolekciju Wifey posvetio supruzi

0
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Što je danas chef bez noža, ali i bez dobre daske za rezanje? – pitali su Dorijana Čeku (39) iz Pule koji se vješto krije iza brenda Kacaveeda, novinari Slobodne Dalmacije u teksu čiji dio prenosimo u nastavku. Ovaj majstor za drvo izrađuje kuhinjske daske, namještaj i stolove, te tu i tamo nakit od starih skateboardova, za što se s razlogom pročulo diljem Lijepe naše, piše Slobodna.

– Od malih sam nogu u radionici, otac je uvijek volio sam sve stvarati pa sam valjda to naslijedio od njega, proizvoditi, uzgajati i slično. Danas ja to pokušavam prenijeti na svoju djecu – veli naš sugovornik, koji je ispričao Slobodnoj kako je prije godinu dana nastao brend Kacaveeda.

– S brendom Kacaveeda započeo sam prije godinu dana, nakon što sam dao otkaz kao kućni majstor. Otvorio sam obrt i od države uzeo poticaje koji su se nudili, kupio puno alata i krenuo s daskama – sjeća se Dorijan, čije famozne daske ne možete kupiti u nekoj trgovini jer ih još uvijek nigdje ne izlaže, ali možete ga pronaći na Instagramu.

A zašto je odlučio početi baš s daskama za rezanje, a ne, primjerice, namještajem, kutijama za nakit ili nečim trećim, upitali smo našeg vještog sugovornika, javlja Slobodna.

– Daska za rezanje djelovala mi je kao dobra ideja, jer su se do sada na tržištu nudile samo one od maslinova drva, koje su predivne, ali ja sam želio nešto drukčije. Kvalitetna daska svakome treba u kuhinji, a ako je k tome unikatna i lijepa, uvijek će biti u modi. Radionica mi je u sklopu kuće i tu nastaju sve moje rukotvorine. Daske kupujem u lokalnim pilanama, obično hrast, bukvu, krušku, jasen, javor i američki orah – otkriva nam.

Priznaje da najviše voli spajati više vrsta drva kako bi dobio šarenilo i razne linije na završnom proizvodu. – Spajam ih isključivo netoksičnim ljepilom, a najdraže su mi daske koje imaju neobrađene krajeve i one s puno čvorova. Za izradu jedne daske treba mi četiri, pet sati – kaže i dodaje kako je svaka daska unikat te da ih na kraju premaže maslinovim uljem.

Ne voli se ponavljati, ali kolekcija “Wifey”, koju je posvetio ženi, inače svojoj najvećoj potpori, i njezinim oblinama, ima sličnu notu pri izradi.

Dorijan je inače po struci elektrostrojarski tehničar i primarni mu je posao renoviranje, održavanje i sitni popravci po kućama, a za daske kaže da su mu hobi. A mi bismo rekli hobi koji je vrlo brzo prerastao u posao zbog uspješnosti onoga što izlazi iz radionice. Daske Kacaveeda jedan su od traženijih poklona dragim osobama. Zasad Dorijan još uvijek uspijeva sam na vrijeme obaviti sav posao i nema potrebe za zapošljavanjem radne snage, ali tko zna što nosi budućnost, donosi Slobodna.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa