jurica pavičić:

'Čakićev diskurs je diskurs sjeverno-južnog kulturnog rasizma'

5
Jurica Pavičić (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Jurica Pavičić (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

"Početkom travnja, uvodničar i vlasnik istarskog portala Istarski.hr Nenad Čakić izazvao je ogorčene reakcije kad je u uvodniku svog portala predložio da ostatak Hrvatske Dalmaciju strpa u karantenu. U svom tekstu Čakić je napisao kako je “pandemija samo potvrdila kulturološke, sociološke i civilizacijske razlike između Istre i Dalmacije”, započeo je svoju redovnu subotnju kolumnu u Jutarnjem listu, popularni kolumnist, filmski kritičar i književnik Jurica Pavičić.

"Nižući brojne primjere neciviliziranog ponašanja, političkog nazadnjaštva i nasilja u Dalmaciji, Čakić je dodao kako je “nekako bilo za očekivati da će se stroge mjere protiv širenja korone, najviše kršiti baš u Dalmaciji”. Sugerirao je kako “nema smisla da cijela zemlja bude talac jednog svog neodgovornog dijela”, pa je stoga predložio da ostatak Hrvatske Dalmaciju izolira.

Čakić je inače poznati medijski prostak. Samo koji tjedan ranije izazvao je jednaki revolt kad je u istoj rubrici optužio žene žrtve bračnog nasilja da su same krive za svoj usud, jer nisu na vrijeme napustile nasilnike. Njegov diskurs doista jest diskurs sjeverno-južnog kulturnog rasizma i neodoljivo podsjeća na diskurs talijanske Lege Nord iz epohe Umberta Bossija. Čakićev napis u hipu je izazvao ogorčene reakcije u dalmatinskim medijima, a s prosvjednim su se komentarima javili i lokalni hadezeovci, ali i SDP-ovac Arsen Bauk", napisao je Pavičić u kolumni koju možere pročitati na Jutarnjem.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa