Grad Poreč postao članom Energy Citiesa

0

Grad Poreč postao je punopravnim članom međunarodnog udruženja ''Energy Cities', odnosno Energetski gradovi. Ova je organizacija usmjerena na razmjenu informacija i znanja, te predlaganje rješenja inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, te održivom razvoju gradova, s ciljem olakšanja i ubrzanja procesa energetske tranzicije europskih gradova s fosilnih na obnovljive izvore energije. Udruženje je osnovano 1990. godine, a broji više od 1.000 gradova iz 30 zemalja, i ima sjedište u Besanconu u Francuskoj, te ured u Bruxellesu.

Poreč je među prvima u Hrvatskoj prepoznao održivi razvoj i energetsku učinkovitost kao imperative 21. stoljeća i slijedeći svoju viziju energetski osviještenog europskog grada, 2012. godine postao potpisnikom Sporazuma gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors – CoM). Četiri godine kasnije, bio je među prvih šest gradova u našoj zemlji, koji su postali potpisnicima Novog integriranog Sporazuma Gradonačelnika za klimu i energiju (eng. New integrated Covenant of Mayors for Climate and Energy), dviju najvažnijih inicijativa Europske Unije usmjerenih na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena.

Slijedom pristupanja navedenim inicijativama Grad Poreč obvezao se provoditi mjere ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, te, u periodu do 2030. godine, težiti cilju smanjenja emisija CO2 na području grada za najmanje 40%, a što ujedno predstavlja i osnovni cilj Europske energetske politike.

Kako bi što uspješnije ispunio obveze preuzete pristupanjem gore navedenim Sporazumima, Poreč će u nadolazećem desetogodišnjem razdoblju morati proći postupak energetske tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Upravo pristupanjem međunarodnom udruženju Energetski gradovi Poreč je osigurao pravovremeno dobivanje relevantnih informacija o postupku energetske tranzicije koja je propisana EU direktivama, sudjelovanje u europskim kampanjama i projektima, upoznavanje s primjerima dobre prakse ostalih europskih gradova, formiranje novih, te širenje postojećih partnerstava među gradovima članovima udruženja, direktan utjecaj na energetsku politiku kako na nacionalnoj, tako i na razini EU, dobivanje konkretnih informacija vezano uz dostupne financijske mehanizme kako na nacionalnoj tako i na razini EU, promoviranje uspješno provedenih projekata kroz čitav niz komunikacijskih kanala udruženja, te besplatno sudjelovanje na godišnjim konferencijama, tematskim radionicama i seminarima.

Pronalaženje praktičnih rješenja za provedbu postupka energetske tranzicije, povezivanje dosadašnjih nastojanja i postignuća Grada Poreča u dugoročnu viziju njegovog energetski i klimatski održivog razvoja, istu će samo pospješiti i ubrzati, te osigurati postizanje zacrtanih ciljeva, ujedno garantirajući visoku kvalitetu života za sve njegove građane.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa