Počeli radovi na uređenju Parka istarskog vola

0

Početkom svibnja na kanfanarskom su sajmištu započeli  radovi uređenja Parka istarskog vola, čijim će se sadržajima i postavama posjetiteljima predstaviti činjenice i zanimljivosti o istarskom volu, kao i ulogu i značaj kanfanarske manifestacije Jakovlje u spašavanju ove zaštićene authotone pasmine životinja.

Nakon izrade idejnog i glavnog rješenja, u pripremnoj fazi radova i u dogovoru s operaterima, s prostora sajmišta izmješteni su stupovi sa zračnima linijama za elektroopskrbu te telekomunikacijska infrastruktura, a potom se je krenulo i s građevinskim radovima. Izvođač radova je poduzeće Gajanakop. Ukupna vrijednost projekta je oko 750.000 kuna. Inicijalni predviđeni troškovi za realizaciju parka bitno su smanjeni, dijelom zbog revizije troškova, a dijelom uključenjem partnera koji će potpomoći realizaciju projekta. Tako će poduzeće Kamen d.d. Pazin donirati kamene stupove za vezivanje stoke, koji će u novom parku imati i dodatnu edukativnu ulogu kroz pločice sa zanimljivostima o istarskom volu i Jakovlji, koje će se na njih postavljati.

Informativnu i edukativnu ulogu imat će i drugi sadržaji u parku, poput interaktivnog LCD totema te info ploča koje će se postavljati ispod trtoje, koju će se izraditi koristeći tradicionalne materijale i vodeći se pravilima koja su pri izradi trtoja vrijedila od davnine. Vizurama budućeg parka sa strane glavne prometnice Kanfanar – Žminj dominirat će  siluete teleta, junca, bika i vola koje će prikazivati faze rasta istarskog goveda te zorno prikazati veličinu i snagu istarskog vola.

Specifičnost projekta je i u tome što će budući park sadržavati i brojne posebne elemente i konstrukcije, poput kopa i trtoje, koja će ujedno poslužiti i kao informativno-odmorišna zona. Kako bi se što vjernije dočaralo kako je nekada izgledao rad s istarskim govedom (s naglaskom na vola), planirane su i razne privremene postave, poput starinskog voza, pluga i sl., a u sklopu projekta uredit će se i stočna vaga koja se nalazi na prostoru sajmišta i koja je nekada služila za mjerenje težine stoke za područje Kanfanarštine i okolice.

Otvorenje parka planirano je za ovogodišnju jubilarnu 30. Jakovlju, ujedno i 30. smotru istarskih volova, po kojoj je Kanfanar tijekom svih ovih godina postao prepoznatljiv. Organizacija same manifestacije ovisi o mjerama epidemiologa s obzirom na aktualnu situaciju s koronavirusom, međutim u Općini Kanfanar spremni su poduzeti sve mjere s ciljem da se ovaj jubilej povodom 30-te  Jakovlje ipak održi.

Ovim zanimljivim projektom na još će se jedan način ukazati na vrijednost pasmine istarskog goveda, koja je i dalje ugrožena te joj prijeti izumiranje, a zbog značaja projekta očekuje se da će se u financiranje uređenja parka istarskog vola uključiti i druge institucije, prije svega Istarska županija i Grad Rovinj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa