IDS traži zabranu ustaških parola

0
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Saborski zastupnici IDS-a u srijedu su pozvali predsjednika Sabora da na dnevni red uvrsti njihov prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola, poput pozdrava ZDS, javlja Večernji.

“Apsurdno je da u jeku pandemije i napora da ponovno pokrenemo život i gospodarstvo, mi razgovaramo o ustašama. O tome danas uopće ne bismo razgovarali da je usvojen IDS-ov prijedlog izmjena zakona podnesen još 2017. godine, nego bi fokus bio na rješavanju posljedica pandemije”, rekao je Tulio Demetlika. Na konferenciji za novinare o IDS-ovu Prijedlogu zakona o kažnjavanju ustaških, fašističkih i nacističkih simbola saborski zastupnik IDS-a Demetlika je napomenuo je da je IDS jedina stranka koja je poduzela nešto konkretno vezano uz zabranu ustaških simbola. Naglasio je kako je vrijeme da ova tema konačno ode u povijest, gdje joj je i mjesto, dodavši da IDS godinama dosljedno traži da se isticanje ustaških simbola bezuvjetno zakonski kazni.

Apsurdno da se radi šačice provokatora uslijed pandemije bavimo ustašama “Najveći apsurd je da se usred ove globalne pandemije i to zbog šačice provokatora u dnevno političke svrhe, moramo baviti ustaškim provokacijama, što jasno pokazuje da je izborna kampanja počela”, istaknuo je. Demetlika je dodao da u Istri ljude zanima kako će nastaviti sa životom, kako će se pokrenuti gospodarstvo, turizam i kako uopće opstati u ovim teškim vremenima. Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića ponovno je pozvao da na dnevni red uvrsti Prijedlog zakona IDS-a, PGS-a i RI-a kojim se po uzoru na razvijene europske demokracije zabranjuje i kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola, poput pozdrava ZDS, piše Večernji.

Kada nemate viziju gdje želite vidjeti Hrvatsku za 20 godina, kada nema strateškog promišljanja i upravljanje gospodarstvom, domaće poljoprivredne i industrijske, kad nema racionalizacije troškova javnog sektora, odnosno kad nema sadržaja ni rezultata, tada se pred svake izbore serviraju ideološke podjele društva i tako već 20 godina, istaknuo je Emil Daus. Poručio je kako je vrijeme da se tome stane na kraj, pojasnivši da je IDS ovaj zakon predložio još prije tri godine zato što Vlada kontinuirano i otvoreno tolerira simbole propalih fašističkih režima i ne reagira jasno i odlučno. Po tom prijedlogu svako isticanje tih simbola i parola postaje kazneno djelo, za razliku od aktualne situacije kada se takva djela neadekvatno tretiraju u prekršajnom i dijelu kaznenog zakona.

“Za Istru govore da je najrazvijenija, najtolerantnija i za život najugodnija hrvatska regija. Najveći razlog tome je taj što su Istrijani odavno raščistili sa svojom mučnom prošlošću i odredili svoj pravac prema budućnosti, temeljen na antifašizmu i suživotu-convivenzi", istaknuo je Daus. Dodao je kako u IDS-u to žele i Hrvatskoj, "jer samo tako možemo spasiti našu zemlju od ekonomskog i društvenog sloma, a usvajanje našeg Prijedloga zakona je prvi korak prema tom cilju. IDS-ovci su naglasili da se za izlazak na izbore spremaju sa svojim partnerima iz Amsterdamske koalicije, ali su otvoreni i za razgovore o širokoj, jedinstvenoj predizbornoj koaliciji lijevo-liberalnih stranaka na čelu sa SDP-om,  donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa