Kajin i službeno objavio: Bit će SDP-ov kandidat za župana

0
Radovan Cvek, Ada Damjanac i Damir Kajin
Radovan Cvek, Ada Damjanac i Damir Kajin

„Do izbora ima manje od pet mjeseci, a već sada se vidi da je Istra zrela za promjene. Vlast vraćamo narodu, građanima ćemo ponuditi politiku jednakih šansi, a ne da se s jednom članskom iskaznicom može sve, a bez nje ništa. Dosta je bilo nametnutog straha Istrijanima“, izjavio je Damir Kajin na konferenciji za novinare u prostorijama SDP-a u Puli, 3. siječnja, kada je najavio da će se kandidirati za istarskog župana u čemu ga je podupro SDP i HSU.

Kajin je kazao kako je istarski župan Istru vodio kao skup gradonačelnika zbog činjenice da je od 33 općine IDS izgubio čak njih 18. „Nebitno je tko je na vlasti, da li IDS, SDP, Ladonja, HSU, HSLS, nezavisni - Istra mora ostati zajedno“, poručio je Kajin.

Izjavio je kako je bilo dosta „separatističkih ratova s Vladom“ koja nije Istri okrenula leđa. Smatra kako je pred Istrom veliki investicijski ciklus koji će stabilizirati gospodarske prilike u 2013. i 2014. godini. Istaknuo je investicije u vodoopskrbi, cestogradnji, dogradnju nove pulske bolnice, nastavak izgradnje Istarskog ipsilona, novi studentski kampus u Puli te dodao kako će se u 2013. u Istru proračunskog javnog novca investirati najmanje jedna milijarda kuna više nego 2011. ili 2012.

To, ističe Kajin, znači povratak na posao najmanje 1500 građevinara iz Istre, veću javnu potrošnju, a te investicije će, veli, na poslu radnike zadržati i u 2014., 2015. pa i 2016. godini „Toliko o destabilizaciji Istre“, konstatirao je.

Naglasio je kako se rad županijskih dužnosnika i „kretanje“ novca mora nadzirati. „Ova široka, sveistarska koalicija to jamči. Ovo u što smo krenuli zajedno s građanima Istre nije bitka za vlast, već bitka za Istru, koju ćemo s građanima Istre i dobiti“, rekao je i izjavio kako u toj koaliciji neće biti mjesta za one koji su „omastili brk“.

Istaknuo je loše uvjete pulske Opće bolnice i visok dug od 200 milijuna kuna za što, smatra, treba pomoć države. Dodao je kako se u upravo u Istri treba početi voditi bitka protiv droge. „2011. Istra je zabilježila izvoz od 1,339 milijardi dolara, a uvoz od 1,022 milijarde dolara. Godine 2012. podaci su porazni“, rekao je Kajin i napomenuo kako valja pomoći poljoprivrednicima i ribarima koji su „na izdisaju“.

Svakako će se, najavljuje Kajin, pristupiti i rebalansu proračuna, drugačijem unutrašnjem ustroju Županije i županijskih tvrtki. Bit će promjena jer je nedopustivo za plaće ide daleko više novaca nego socijali. „Istra mora razumjeti hrvatski politički, gospodarski i socijalni trenutak, a bogatiji, financijski moćniji gradovi Istre moraju shvatiti potrebe unutrašnje Istre“, napominje Kajin.

Najavljuje kako će nakon lokalnih izbora 2013. Istra biti drugačija nego do sada. „Za sve ima mjesta. I IDS, SDP, HNS, HSU, Ladonju, nezavisne i HDZ. Mjesta nema opstrukciji, podmetanjima, malicioznosti. Kada smo u kampanji borit ćemo se političkim porukama i nećemo udarati ispod pojasa“, rekao je. Izjavio je kako prilikom obnašanja vlasti neće biti opstrukcije jer se njome kažnjava narod.

„Najbolji primjer kako se vodi politika dala je aktualna vlast koja ni jednim postupkom nije reagirala na podmetanja Ivana Jakovčića. Dapače, proračunom za 2013. godinu pokazala je da ova Vlada neće kažnjavati Istru, već će vrednovati učešće Istre u proračunu države i doprinosu hrvatskom BDP-u.

Raslojavanje u Istri nikada nije bilo izraženije, veli Kajin, stoga upravo građanima koji se bore s oskudicom treba, smatra, ponuditi poštenu i privlačnu vlast. „Ono što vam ne mogu obećati da će itko bez natječaja kupovati sela, ne mogu nikome obećati ugovore sa krupnim kapitalom i dobit od pet ili šest milijuna kuna, ne mogu vam obećati ni da ćete bez dozvole graditi podrume i kuće, ali mogu obećati da će vlast u Istri od svibnja 2013. i te kako biti nadzirana“, rekao je Kajin na kraju. 

Na pitanje novinara hoće li vratiti saborski mandat IDS-u, odgovorio je protupitanjem: Kome da ga vratim, Jakovčiću? Pa ja sam nosio te liste, ne on. Kada postanem župan, vraćam mandat IDS-u“, rekao je.

Novinari su htjeli znati što će biti ako ga izbace iz stranke, na što je ponovio kako im mandat definitivno ne da. „Pa nije to njihov mandat. Što su oni dali, koju su oni poruku uopće bili u stanju poslati?“, upitao se Kajin.

Povjerenica SDP-a Istre Ada Damjanac izjavila je kako je SDP odlučio krenuti u promjene te da su svjesni nezadovoljstva građana Istre. „Samovolju dijelova županijske uprave koja se udaljila od građana i živi sama za sebe SDP ne može podržati. Nakon provedene unutarstranačke rasprave SDP je u Istri zaključio da želi biti pokretač promjena kada je u pitanju način vođenja županije. Udružili smo se u potpori zastupniku Damiru Kajinu kao kandidatu za istarskog župana“, izjavila je Damjanac.

Istaknula je da smatraju kako je on najbolji kandidat za župana jer zna probleme građana Istre, s njima neprestano komunicira, od njih se nije udaljio te se neprestano bori za rješavanje problema „običnih“ ljudi, a ne, kako je rekla, interesnih skupina i zemljišno-građevinskih te financijskih lobija.

„Damir Kajin danas utjelovljuje onu srž pozitivne politike IDS-a koja je SDP-u uvijek bila bliska, a to su ljubav za Istru i želja za njenim ravnomjernim razvojem. Istra je posebna i mi u SDP-u Istre ćemo se uvijek zalagati za njenu posebnost, a „istrijanstvo“ koje je posljednjih godina nekima postalo sredstvo manipuliranja nećemo i ne možemo dalje podržavati“, rekla je Damjanac.

Napomenula je kako su zajedno s ostalim koalicijskim partnerima pokrenuli razgovore i kreću u novi program za razvoj Istre i kandidatom za župana Damirom Kajinom.

Radovan Cvek istaknuo je kako HSU podržava promjene na bolje. „Uvijek smo se izborili za svoje mandate. Idemo pošteno u ovu grupu. Idemo s SDP-om koji nam je partner kao socijalna stranka. Ne očekujemo ništa spektakularno, osim da će izbori biti korektni i pošteni“, kazao je i istaknuo podršku Damiru Kajinu. Dodao je da će neke odluke koje treba odobriti i predsjednik stranke Silvano Hrelja, donijeti idućih dana te ih prezentirati javnosti. Napomenuo je kako i ovdje izlaze s partnerom HSLS-om.

Na pitanje hoće li se Danijel Ferić kandidirati za dožupana, Damjanac je rekla kako to treba pitati pulski ogranak SDP-a.  

Kajin je na kraju pojasnio da ovdje nije riječ o službenoj kandidaturi te da će ona biti službena tek kad prikupe određeni broj potpisa i predaju ih izbornoj komisiji. „Ovo je početak zajedničkog nastupa za kojeg sam uvjeren da će uroditi jednim novim istarskim proljećem. Idemo dalje, pobijedit ćemo“, rekao je.

Ako izgubi, kazao je kako će odraditi mandat do kraja i definitivno se povući iz politike. „No trenutno o takvoj mogućnosti ni ne razmišljam“, rekao je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa