nabava maski

Pitali Bubića poznaje li obitelj Gjoni: 'To su podmetanja ili zabluda'

0
Ivan Bubić
Ivan Bubić

Kad je Vlada 17. ožujka tek osnovanoj tvrtki Medical and pharm trading odobrila više od 18,9 milijuna kuna predujma za nabavku zaštitnih maski, prvo pitanje kojim se javnost pozabavila bilo je - tko je vlasnik te pulske tvrtke. Ispostavilo se da su to trojica braće, mladi liječnici Dominik, Stefan i Fabian Gjoni. No, kad su mediji objavili tu priču, Vlada je samo dan poslije objavila da odustaje od tog posla jer im je stigla pozamašna donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. I tu su stala nagađanja zašto je tvrtka koja je osnovana krajem 2019. samo nekoliko mjeseci nakon osnutka dobila višemilijunski posao za nabavu dva milijuna klasičnih maski i 500 tisuća maski FFP2. Ipak, posao pulskoj tvrtki nije propao dokraja, kako se tada mislilo, jer je Vlada poslije “potiho” od te tvrtke ipak kupila maske i zaštitnu opremu, ali vrijednu 1,7 milijuna kuna... piše Jutarnji list u tematskom članku o nabavi medicinske opreme. Dio članka prenosimo u nastavku.

Dominik Gjoni, vlasnik tvrtke, još je na početku istaknuo da su posao dobili jer su jednostavno bili najpovoljniji te da je iza njih, bez obzira na to što će možda nekima upasti u oči da su tek osnovana tvrtka, reputacija liječničke obitelji iz koje potječu. I dok se u javnosti nagađalo kako je uopće došlo do prvog kontakta te pulske tvrtke i Ministarstva gospodarstva i kako to da je Ministarstvo odmah prihvatilo njihovu ponudu, mediji su u međuvremenu objavili i kako je njihova teta, dr. Marija Glasnović, utjecajna HDZ-ovka koju se, sudeći po fotografijama, moglo vidjeti i u društvu šefa stranke Andreja Plenkovića te bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ništa manje nisu zanimljive ni informacije iz stranačkih kuloara po kojima je obitelj Gjoni u dobrim prijateljskim odnosima s još jednim utjecajnim HDZ-ovcem, Ivanom Bubićem, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu...

Tvrtka braće Gjoni, čija je teta ugledna HDZ-ovka, nije jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dobila posao nabave opreme. Reporteri Nedjeljnog došli su do službenih podataka koliko je ukupno Vlada nabavila medicinske opreme, koliko je na to potrošila, koje hrvatske tvrtke su dobile posao i koje su inozemne tvrtke sudjelovale u cijeloj priči. Od kraja ožujka do danas iz Kine je uvezla više od 400 tona zaštitne opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa, a ukupni troškovi robe i prijevoza penju se na 380 milijuna kuna. Od domaćih je tvrtki nabavljeno robe za više od 13 milijuna kuna, proizlazi to iz odgovora koji smo dobili iz Ministarstva gospodarstva.

Hrvatska je opremu nabavljala direktno od dvije kineske državne kompanije - China Meheco Co. i Sinopharm Chongqing Medical Device Co. Sva zaštitna oprema - a riječ je o maskama, odijelima, naočalama, rukavicama, nazuvcima i dezinficijensima - koju je Hrvatska kupovala nabavljena je bez javnog natječaja.

- Ove nabave vrše se žurnim postupkom, često izravno putem narudžbenica, i to s tržišta koja su otvorena i od gospodarskih subjekata koji u ovim otežanim okolnostima ipak i dalje djeluju - poručuju iz Ministarstva gospodarstva. Pokušali su objasniti kako su “odlukom Vlade ovakve nabave roba i usluga izuzete od primjene Zakona o javnoj nabavi zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa Hrvatske, koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama”.

Sve se, tvrde u Ministarstvu, dogovaralo u Uredu premijera i preko nadležnih ministarstava i veleposlanstva. Država je robu nabavljala i od hrvatskih kompanija. Roba je tako nabavljena, osim od tvrtke Medical and pharm trading koju vode braća Gjoni, i od tvrtki DiploMed, Enormis, Euro energo eko, Pharmacia laboratorij, Pleglas, Prosco, Geneplanet, Bolhar i Tapetarija Veličan. Ukupni je iznos te nabave 13 milijuna kuna.

Zašto su se na popisu tih tvrtki, osim Medical and pharm tradinga, našle i tvrtke poput DiploMeda, koja je osnovana tek prošle godine, ili Tapetarija Veličan, koja se bavi tapeciranjem namještaja, također nije poznato.

“Kada Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva više ne bude izuzeto od odredbi Zakona o javnoj nabavi, javnosti će se transparentno predstaviti sve relevantne informacije vezane uz postupak nabave, što uključuje i detaljnije podatke koje ste tražili, a koje u ovom trenutku iz svih gore navedenih razloga ne možemo objaviti”, obećali su u resornom Ministarstvu.

A tada, obećano nam je također, dobit ćemo i podatke tko je sve donirao opremu, ali i kome je Hrvatska donirala nabavljenu opremu. Vratimo se na slučaj pulske tvrtke i povezanost, kako tvrde naši sugovornici u HDZ-u, s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivanom Bubićem. - Bubić je utjecajan u istarskom HDZ-u, možda je i najjači lokalni igrač. Još prije mjesec dana, čim se pojavila priča da je ta pulska tvrtka dobila veliki posao nabave maski, u stranci se počelo spominjati Bubićevo ime - rekao je jedan član HDZ-a te dodao kako je čuo da su oni ”kućni prijatelji”.

- Bubićeva supruga Vesna i pokojni otac trojice mladića, Roki Gjoni, bili su prijatelji, oboje su radili kao ginekolozi u Puli - ispričao je naš sugovornik.

Te informacije pokušali smo provjeriti i kod samog Bubića. Na naš upit može li nam nešto više reći o obitelji Gjoni s obzirom na to da smo čuli da su prijatelji i da se dobro poznaju, prva reakcija državnog tajnika i nas je zatekla.

- Mi radimo 20 drugih javnih nabava, zaštitnim maskama se ne bavimo - prvo je što nam je Bubić rekao u telefonskom razgovoru.

- Ali, poznajete tu obitelj? - upitali smo.

- Ne! Nismo ni u prijateljskim ni u poznaničkim odnosima, znam o njima samo ono što piše u medijima... Ne znam odakle vam to - istaknuo je Bubić.

- Čuli smo u HDZ-u da se poznajete - pokušali smo ponovno.

- To su podmetanja ili je netko u zabludi. Možda me netko hoće diskreditirati. Tko vam je to rekao? Ne poznajem ni tu ženu ni djecu... Demantiram bilo kakvo prijateljstvo i poznanstvo - odvratio je Bubić te dodao kako ni s kim nije razgovarao, niti je išta dogovarao niti ga je itko pitao za pomoć.

- Ne poznajem ih - naglasio je Bubić još jednom prije nego što smo završili razgovor. Prethodila je i opaska da to “ne objavljujemo”.

- Ne bih se ni javio na telefon, sve ide preko glasnogovornika Vlade - rekao nam je.

Sva trojica braće Gjoni, inače, završila su Medicinski fakultet u Osijeku, gdje je u tamošnjem KBC-u radila njihova teta dr. Marija Glasnović, koja je sad u Općoj bolnici Pula. Pokojni otac Roki Gjoni, koji je preminuo 2014. godine, bio je poznati pulski ginekolog. S druge strane, majka im je ugledna sutkinja Kaznenog odjela Županijskog suda u Puli, Vera Glasnović Gjoni, koja sudi u slučaju ubojstva mladog njemačkog turista koje se dogodilo lani u Valbandonu. Bila je i sutkinja u brojnim drugim slučajevima koji su se pratili u javnosti, kao što je smrt dvoje mladih u agroturizmu Milena kraj Višnjana koji su se ugušili u sobi, piše Jutarnji gdje pročitajte cijeli članak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa