SDP obilježio stotu obljetnicu krvavog 1. svibnja u Puli

1
Komemoracija SDP Pula u povodu "krvavog 1. maja"
Komemoracija SDP Pula u povodu "krvavog 1. maja"

U povodu stote obljetnice „krvavog 1. maja“ u Puli pulski gradski vijećnici SDP-a, Danijel Ferić i Siniša Gordić te članovi Predsjedništva i Gradskog odbora SDP Pule, Boris Siljan, Amir Rušiti, Milorad Mikač i Lovro Sangaleti održali su 1. svibnja komemoraciju na gradskom groblju.  

Prvi svibnja 1920. godine radnička Pula u borbi protiv nepravednog postupanja prema radnicima doživjela je jedan od tragičnijih događaja u svojoj povijesti.

„Od strane talijanske vojske ubijeno je sedam i ranjeno više od sto radnika. Taj strašan događaj koji je nazvan ''krvavi 1. Maj'' označava prekretnicu u borbi radničke klase za ostvarenje svojih prava“, stoji u priopćenju koje potpisuje Sanja Radolović, predsjednica GO SDP Pula.

Uz napomenu da SDP Pule obilježava ovaj tragični događaj kao uspomenu, ali i tragični podsjetnik da niti u 21. stoljeću borba za radnička prava nikada ne prestaje, u priopćenju se dalje navodi:“Na svu sreću, danas ne svjedočimo ovakvim događajima, ali svjedočimo drugačijem obliku neumornih nasrtaja na radnička prava bilo preko pokušaja izmjene Zakona o radu na štetu radnika ili pokušaja diskreditiranja sindikata kao legalnog i legitimnog načina radničkog organiziranja.

Nakon svega, s razlogom se postavlja pitanje, je li tehnološki napredak u društvu tijekom posljednjih sto godina bio na korist čovjeka ili isključivo na korist kapitala kada je jedina konstanta napad na krvavo izborena radnička prava?

Pred svima nama je još uvijek puno posla u borbi za jednakost u društvu jer svakodnevno vidimo da nekontrolirani neoliberalni kapitalizam nagriza i dosadašnja stečena prava.

SDP Pule, čije je članstvo u ogromnoj većini satkano od radnika, ostat će bastion zaštite socijalnog i pravednog društva na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Ovim putem željela bih čestitati svim radnicama i radnicima današnji Praznik rada s naglaskom na to da ne smijemo zaboraviti one koji su u borbi za radnička prava platili najveću cijenu“, rekla je Sanja Radolović, predsjednica GO SDP Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa