Na Trgu Portarata u Puli obilježen Međunarodni praznik rada

0
Lovro Sangaleti, Fabrizio Radin, Tiziano Sošić, Boris Miletić i Marina Cvitić
Lovro Sangaleti, Fabrizio Radin, Tiziano Sošić, Boris Miletić i Marina Cvitić

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploči palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata, danas je obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada, a u ime Grada Pule vijenac je položio pulski gradonačelnik Boris Miletić, a  ime Istarske županije zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin koji su ovom prilikom svim sugrađanima čestitali današnji praznik. 

„Danas se prisjećamo žrtava prvosvibanjskih demonstracija koji su na ovom mjestu život izgubili tražeći svoja radnička prava, a vrijednosti za koje su se oni tada borili, aktualne su i danas. Zbog epidemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, izazovna su vremena pred nama, no svaki je izazov i nova šansa te sam  uvjeren da ćemo vrlo brzo krenuti ka normalizaciji života“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić svim sugrađanima čestitavši praznik rada.

Poštujući mjere i preporuke o socijalnom distanciranju Stožera civilne zaštite, uz gradonačelnika i župana, polaganju vijenaca prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, predstavnik udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Lovro Sangaleti, a u ime Sindikata, vijenac je položila predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

„Danas obilježavamo Prvi maj, dan solidarnosti proleterijata i radnih ljudi cijelog svijeta i u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i ostalih sindikata na ovom području, svim radnicima i građanima čestitam Praznik rada, sa željom da se posebna situacija s epidemijom koronavirusa što prije riješi i omogući im normalan život, u kojem će, u najmanjoj mogućoj mjeri, osjećati posljedice epidemije. U zajedništvu sa drugim sindikatima, SIKD će se truditi aktivno sudjelovati u normalizaciji stanja koje pretpostavlja, prije svega, zadržavanje radnih mjesta, ali i onemogućavanje pokušaja zlouporabe teškog gospodarskog stanja s kojim se suočava cijeli svijet, na štetu radnika. Unatoč posebnih okolnosti, sjećamo se i uvijek se trebamo sjetiti hrabrih radnika koji su prije 100 godina izgubili svoje živote u borbi za dostojanstven rad. A njihova žrtva vječna je poruka svima nama,  građanima i posebno radnicima, da bez osviještenosti, ustrajnosti i borbe nema pravde i dostojanstva“ istaknula je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić dok je Lovro Sangaleti dodao kako antifašisti odaju pijetet svim stradalima te da su se aktivnosti radničke klase vijek smatrale temeljem antifašističlog pokreta baziranog na socijalnoj pravdi i jednakosti.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA