'Tajana mi uvijek kaže da su radili po principu Istra je naša'

0
Darijan Šarić i Tajana Zubin Turk (foto: Facebook)
Darijan Šarić i Tajana Zubin Turk (foto: Facebook)

Promotori Školske knjige trenutno se pripremaju za svibanj, kada učitelji biraju udžbenike za novu školsku godinu. Iako se radi o intenzivnom periodu, Maša Amalija Juretić, voditeljica promotora Školske knjige za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju naglašava da je izbor udžbenika zapravo samo nastavak suradnje između Školske knjige i učitelja, piše Školski portal s kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

“U ovom sam poslu relativno nova, ali sam do nedavno radila kao učiteljica u školi. S 20 godina iskustva u razredu, mogu reći da dobro razumijem učitelje, znam koliko su važni osobni odnosi, koliko im povjerenje i podrška znače. Naši promotori poznaju učitelje s kojima rade. Učitelji im kažu što žele i što im treba. Izbori udžbenika zapravo su nastavak jedne lijepe suradnje koja traje mjesecima, a i godinama prije”, kaže Juretić.

Tim kojim Juretić koordinira broji ukupno osam članova. Dražen Rubeša, Marko Vujnović, Sara Novosel i Ivan Nakićen rade s njom u Primorsko-goranskoj županiji, Tajana Zubin Turk, Darijan Šarić i Damir Prodan u Istarskoj, a Ružica Štimac Frković u Ličko-senjskoj.

Iako su podijeljeni po županijama, a svaki promotor ima škole za koje je zadužen, svakoga se dana čuju i koordiniraju. “Svi blisko surađujemo, a ja bih posebno voljela istaknuti kolegijalnost koja postoji u timu. Na primjer, Tajana i Darijan 10 godina zajedno rade u Istri. Iako bi nominalno svatko trebao imati škole za koje je zadužen, Tajana mi uvijek kaže da su radili po principu – Istra je naša. Darijan joj je uvijek uskakao kada bi joj trebalo, a i ona njemu. “, kaže. 

Juretić kaže da se u timu uvijek trude ostvariti osoban odnos s učiteljima, bez obzira koji je član tima zadužen za koju školu. Svi su oni, zapravo kolege. “Ima učitelja koji rade u Istri, ali žive na području Rijeke. Kada im treba nešto dostaviti, promotor iz Istre to ne šalje poštom, već materijale dostavi netko iz riječkog tima. Važno nam je da imamo osobni kontakt s učiteljima. Ovaj posao je puno ljepše raditi kada imaš ljudski moment. Neki promotori s učiteljima rade desetak godina. Riječki tim je novooformljen i raduje nas što nam učitelji kažu da vide promjenu i da su zadovoljni podrškom koju dobivaju od nas. Za nas je iznimno važno da razumijemo učitelje”, kaže. 

Kada se s nekim čuješ nekoliko puta tjedno, onda to polako prestaje biti striktno profesionalni odnos. Juretić kroz smijeh kaže da to možda najbolje znaju Damir i Dražen. “Njihove su supruge učiteljice. Često se šalimo da, ako netko razumije što učitelje muči, to je su naši kolege”, pojašnjava, piše Školski portal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa