Vodnjan usvojio paket mjera pomoći gospodarstvu

0
Vodnjan
Vodnjan

Grad Vodnjan od samoga početka izbijanja krize uzrokovane epidemijom virusa COVID 19 aktivno je uključen u sve aspekte pomoći oko prevladavanja problema ove specifične krize koja se očituje kroz dva segmenta – zdravstveni i gospodarski. Tako su nakon usvojenih odluka vezanih uz provođenje i kontrolu zdravstvenih mjera u svrhu sprječavanja širenja virusa, donijete i smjernice o mjerama štednje na razini gradske uprave, gradskih trgovačkih društava, javnih ustanova i ostalih korisnika gradskog proračuna. Na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 28. travnja, vijećnici su na prijedlog gradonačelnika Klaudia Vitasovića usvojili novi paket mjera pomoći gospodarstvu kako bi se ublažila trenutna teška ekonomska situacija u kojoj se našao gospodarski sektor.

Nove mjere pomoći gospodarstvu predviđaju smanjenje ili oslobađanje od plaćanja određenih troškova, a jedna od mjera predviđa smanjenje zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu grada i to za 50 posto za mjesec ožujak uz mogućnost plaćanja u obrocima te smanjenje zakupnine na 1,00 kunu za mjesec travanj, pa sve do prestanka mjere zabrane rada i obavljanja djelatnosti zbog posebnih okolnosti, odnosno najduže do 30.  lipnja ove godine, a sve uz ispunjavanje propisanih uvjeta. Druga mjera je oslobađanje poreza na korištenje javnih površina koja predviđa oslobađanje u cijelosti od navedenog poreza ukoliko obveznik uslijed nastupa posebnih okolnosti vezanih uz odluke stožera Civilne zaštite nije bio u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njeno korištenje bilo ograničeno, također uz ispunjavanje svih propisanih uvjeta. Isto tako uvedena je i mjera o odgodi plaćanja komunalne naknade za mjesec ožujak uz odgodu plaćanja do 30. lipnja ove godine uz ne obračunavanje zakonskih zateznih kamata te oslobađanje od plaćanja u cijelosti za mjesec travanj pa sve do prestanka mjera zabrane rada i obavljanja djelatnosti zbog posebnih okolnosti, najduže do 30. lipnja 2020. godine, a sve uz ispunjavanje propisanih uvjeta.

Ujedno, gradski vijećnici su sebi i članovima radnih tijela Grada Vodnjana obustavili isplate naknade za svoj rad u vijeću od 19. ožujka , pa do prestanka mjera zabrane rada i obavljanja djelatnosti zbog posebnih okolnosti, najduže do 30. lipnja 2020. godine.

Gradonačelnik i zamjenici će 30 posto svojih primanja uplatiti Crvenom križu, dok će se svim zaposlenima u Gradskoj upravi te djelatnicima trgovačkih društava i javnih ustanova u vlasništvu Grada umanjiti osnovice za obračun plaća u visini od 15 posto. Isto tako i određenim proračunskim korisnicima također će se umanjiti proračunska financijska sredstva koje se odnose na isplate plaća.

Slijedom cjelokupne situacije i svih poduzetih mjera štednje i pomoći gospodarskom sektoru na dnevnom redu neke od budućih sjednica Gradskoj vijeća Grada Vodnjana zasigurno će se naći i rebalans proračuna za 2020. godinu uz izmjene i dopune njegovih sastavnih proračunskih programa za koje će biti neophodno predvidjeti uštede i smanjenje sadašnjim proračunom predviđenih realizacija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa