karmen gašparini, predsjednica pazinskih obrtnika

'Stojimo između odluka zakonodavca i primjene. Stres je neizbježan'

0
Karmen Gašparini
Karmen Gašparini

Karmen Gašparini predsjednica je Udruženja obrtnika Pazin i vlasnica knjigovodstvenog ureda Numer. S njom smo razgovarali o računovodstvu, radu Udruženja obrtnika u Pazinu te aktualnoj situaciji s koronavirusom.

*Knjigovodstvo ljudi percipiraju kao jednoličan i monoton posao, koji se svodi na šablone i tablice. Je li to doista tako?
- Knjigovodstvo po definiciji se značajno razlikuje od djelatnosti kojom se knjigovođe bave, odnosno računovodstvo kao širi pojam nudi vrlo mnogo usluga koje se sigurno ne mogu svesti na šablone i tablice. Nažalost svjedoci smo prevelikog administrativnog opterećenja koje obično padne na leđa računovođa i time smatram da je ta profesija nazadovala. Profesija računovođe je vrlo važna u svakoj grani poduzetništva ali i neprofitnog poslovanja i žalosno je da se jednu tako važnu struku podcjenjuje, a najvažnije odluke u poslovanju upravo ovise o radu računovođe.

*Jedan od Vaših hobija je motociklizam, a to se baš ne uklapa u stereotipe o knjigovođama…
- Posao računovođe se i u ovoj krizi Covid – 19 pokazao opet važan jer se opet preko leđa računovođa ispunjavalo i slalo razne Zahtjeve prema mjerama Vlade, bili smo zasuti pozivima, mailovima jer se sve donijelo u vrlo kratkom roku a kao i uvijek, mi smo ti koji stojimo između donesenih odluka zakonodavca i onih koji to moraju primjenjivati, i stres je neizbježan. Naučili smo kroz sve ove godine učestalih izmjena propisa prilagoditi se, ali sigurno da treba naći način rješavanja stresa, a to je kod mene je to đir s motorom kao putnik. Suprug vozi, ali nema većeg gušta od putovanja kroz prirodu, planine, uz more..

Spremni na rad, upitna rentabilnost

*Koliko imate klijenata i o kakvim se firmama i obrtima radi? Koliko se dugo bavite tim poslom i kako je na Vaš rad utjecala korona? Kako je utjecala na ostale članove Udruženja obrtnika? Ima li problema s naplatom?
- Knjigovodstveni servis smo koji broji klijente različitih djelatnosti i organizacijskih oblika, pa tako imamo pokrivene skoro sve važnije grane gospodarskih djelatnosti: trgovina, ugostiteljstvo, građevinske djelatnosti, uslužne, proizvodne, putničke agencije… Već dvadesetak godina sam u toj branši, od 2009. sam samostalno krenula.

Korona kriza je lančano utjecala negativno, pa tako i na nas. Imamo više klijenata koji su zatvoreni Odlukom Stožera pa je logično da je i nama smanjen obim posla, osim u dijelu kojim pomažemo u popunjavanju Zahtjeva za dodjelu mjera za očuvanje radnih mjesta ili npr. izradu propusnica što nam je značajno oduzelo vrijeme koje je bilo predviđeno za tekuće poslove, ili imamo i klijente koji rade ali u otežanim uvjetima i njima će biti problem likvidnost, što će se naravno odraziti i na naplatu naših usluga.

Obrtnici Pazinštine su u djelatnosti trgovine, nekih uslužnih djelatnosti i graditeljske vezani za turizam pa je prisutna zabrinutost i strah od vremena koje je pred nama, zbog realnih procjena koje kazuju vrlo negativne pokazatelje za svih. Naši ugostitelji, frizeri, kozmetičari ili male trgovine spremni su početi raditi ali je upitna rentabilnost rada prema uvjetima koje propisuje Stožer, budući da prema kalkulaciji većine obrtnika npr. ugostitelja, s brojem gostiju koje propisuje Stožer vrlo je teško pokriti fiksne troškove, odnosno postavlja se pitanja dali je pametno otvoriti i raditi gubitke. Struka je vrlo podijeljena i čeka se razvoj situacije.

*Vodite li samo knjigovodstvo ili vršite i likvidaciju računa te obračun plaća, ugovora i putnih naloga?
- Sve ono što je obuhvaćeno računovodstvenom strukom možemo raditi, pa tako i administrativne poslove ukoliko klijent ima potrebu za time.

*U knjigovodstvenom birou potrebno je svakoj firmi, odnosno djelatnosti pristupiti na poseban način, odnosno u specifičnu djelatnost uključiti financije. Kako se to radi u vašem birou?
- Kao u svakom poslu, tako je i u našem potrebno znanje i iskustvo. A to se stječe usavršavanjem, edukacijom i konstantnim informiranjem. Meni je zadovoljstvo komunicirati i s kolegicama iz drugih servisa, pa je puno lakše kada se razmijene iskustva „s terena“. Već je dosta godina iskustva iza mene pa to daje određeno povjerenje tržišta i svakom klijentu se posvećuje potrebna pažnja. Tim zaposlenika koji imam na poslu je jako dobar, mlada ekipa puna volje i želje za znanjem i na to sam najponosnija što i daje dobre rezultate koji se reflektiraju kroz zadovoljstvo klijenata.

*Nekad su stari računovođe sve radili ručno, odnosno koristili samo 'digitron'. Danas sve rade kompjuterski programi, pa čak i elektronski formulari za godišnja izvješća s Fine na referentnoj stranici pokazuju grešku, ako ona postoji. Ne mislite li da su se s uvođenjem kompjutera negdje usput izgubile vještine i praktično znanje računovođe kao pojedinca?
- Medalja uvijek ima dvije strane, pa tako i u našem poslu. Istina je da se tehnologija toliko usavršila da je time na neki način zanemareno potrebno predznanje koji bi bio preduvjet za pristupanju profesiji računovođa što onda banalizira taj rad, a to je vrlo daleko od istine. Ako osoba koja je vješta i informatički pismena zbog toga olako shvati računovodstvo kao struku, bit će teško kad bude trebalo rješavati problem koji će prije ili poslije nastati zbog toga. A pitanje je i koliko će to koštati osobu koja je donijela odluka da prepusti tako odgovoran posao nekome radi povoljnijih uvjeta, kao što to obično bude. 

Informatizacija je donijela lakše poslovanje i uštedu vremena, to se mora priznati, ali i dalje netko tko se želi baviti računovodstvom mora posjedovati određeno znanje i iskustvo.

Najveći problem učestale promjene zakona

*Koji su najveći problemi pazinskih obrtnika te što Udruženje obrtnika čini da bi im se pomoglo?
- Najveći problem su uvijek učestale promjene Zakona i tumačenje istih, svaka struka u obrtništvu i poduzetništvu općenito je podložna i posebnim propisima specifičnim za određene djelatnosti, pa je gotovo nemoguće za jednog obrtnika sve to pratiti. Zato je tu Udruženje obrtnika koje se maksimalno trudi pružiti informacije obrtnicima, na sve načine, putem web i FB stranice, putem e-maila, telefonskim putem ili osobno obrtnik može doći i svima se pomogne. Ukoliko odgovor nije moguće dobiti na neki od upita, u Obrtničkoj komori Istarske županije imamo pravnicu koja je uvijek na raspolaganju svima. Vrlo često se upućuju upiti na razne adrese kako bi se dobili odgovori.

Udruženje obrtnika Pazin djeluje i pokriva područje bivše općine Pazin: Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Motovun i Karojba i broji oko 750 članova tako da obrtnici i njihovi zaposlenici čine značajan broj gospodarstvenika na našem području, i trudimo se i kroz razne manifestacije naglasiti važnost obrtništva. Sufinanciramo i nastup na Obrtničkom sajmu u Puli u skladu s mogućnostima, kao i posjet ostalim sajmovima vezanim za obrtništvo. Uspjeh naših obrtnika je i naš uspjeh i dalje ćemo se truditi naglašavati važnost obrtništva u gospodarstvu. Spomenula bih radionicu „Paušalci u praksi“ u organizaciji Udruženja obrtnika Pazin gdje sam s mojim timom bila predavač. Radionice su se održale po svim Udruženjima u Istri s temom informiranja sadašnjih i budućih obrtnika o mogućnostima i prednosti Obrta u paušalnom oporezivanju.

*Imate li obitelj i neki hobi, pored motociklizma? Što najradije radite u slobodno vrijeme?
- Udana sam i majka dvije cure, 12 i 15 godina, pa je živo u kući. Slobodno vrijeme provodim s obitelji, a jednog dana se nadam da ću biti više u prirodi i poljoprivredi. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa