Općina Motovun priprema smanjenje komunalne naknade

0

Motovunsko općinsko vijeće je 20. travnja održalo elektronsku sjednicu na kojoj su usvojene prve mjere pomoći obrtnicima i gospodarstvu. Općina Motovun se odlučila pripremiti okvir za pripremu mjera kojima će se umanjiti pritisak na ključne nositelje gospodarske aktivnosti u Motovunu, posebice obrtnika i gospodarstva. Iz navedenog razloga za trajanja mjera neće biti naplate poreza na potrošnju i naplate spomeničke rente u Motovunu, neće se obračunavati kamate na dospjele obveze za vrijeme trajanja mjera te se neće provoditi mjere prisilne naplate dospjelih dugovanja prema građanima.

U paketu mjera za rasterećenje građana i gospodarstvenika jednoglasno je usvojena odluka o kojom se priprema umanjenje obveze plaćanja komunalne naknade, čime je pripremljen okvir da se posebnom odlukom utvrde mjere, vrijeme na koje se te mjere odnose kao i način njihove provedbe. Zatim, omogućeno je da se zakupnike javne površine može za trajanja posebnih okolnosti u cijelosti ili djelomično osloboditi plaćanja poreza na korištenje javne površine u slučaju kada mu zbog tih okolnosti nije dozvoljeno obavljati gospodarsku aktivnost.

Također, omogućeno je da se zakupnike poslovnih prostora može za trajanja posebnih okolnosti u cijelosti ili djelomično osloboditi plaćanja zakupa poslovnog prostora u slučaju kada mu zbog tih okolnosti nije dozvoljeno obavljati gospodarsku aktivnost. Nakon toga, donesen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Završna točka bila je konvalidacija ranije potpisanog sporazuma o osnivanju, ustrojstvu i djelokrugu zajedničke koordinacije stožera civilne zaštite koja obuhvaća Pazinštinu i osam općina u središnjoj Istri.

S obzirom da u ovom trenutku nisu jasne pune posljedice zastoja gospodarske aktivnosti zbog mjera sprječavanja širenja zaraze virusom SARS-Cov-2, jasno je da će biti potrebno revaluirati proračunske postavke, pripremiti mjere koje će biti usmjerene na dodatnu potporu gospodarstvu, a poseban naglasak mora biti i na potporu građanima koji će naročito jako osjetiti posljedice ovog izazovnog razdoblja, tako da se priprema mjera ukidanje prireza na porez na dohodak građana Motovuna.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA