Kornjača Huanita uginula zbog plastičnih čepova

0
Foto: Aquarium
Foto: Aquarium

Velika glavata želva Huanita na žalost je u utorak uginula u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača “Aquariumu”. Nesretna kornjača je doslovno uginula zbog dva žuta, plastična čepa koju su prilikom obdukcije pronašli u njezinim crijevima  djelatnici Aquariuma. Zbog toga je dugo vremena patila i polako kopnjela. Huanita je prema procjeni bila stara oko 25 godina, težila je 40 kilograma i imala je 68 centimetara dug oklop, piše 24sata.

- U Centar za oporavak morskih kornjača stigla je 13. ožujka ove godine, a pronađena je na otoku Lastovu. Prije nego je prevezena u Pulu boravila je u ugovornoj veterinarskoj stanici u Splitu. Njeno stanje pri dolasku u naš centar bilo je vrlo kritično jer je bila pothlađena i s manjim ozljedama uzrokovanim slučajnim udarcem plovila. Obraštaj na oklopu ukazivao je na to da već dulje vrijeme pluta na površini - rekla nam je ravnateljica Milena Mičić. Kaže i da je pri dolasku u Centar sve poduzeto kako bi bila spašena, odnosno  postepeno su povisivali temperaturu vode u bazenu u kojem je Huanita boravila.

- Stalno je dobivala infuziju i antibiotik, ali je odbijala hranu. Stoga su obavljeni rendgenski snimci, na kojima nismo uočili nikakve strane predmete. Nakon desetak dana od dolaska u Centar, Huanita je na radost svih nas počela bolje reagirati, pomalo se samostalno hranila. Mislili smo i nadali se da će sve krenuti na bolje, ali je na žalost bez ikakvih naznaka da joj se stanje pogoršava jednostavno uginula - ispričala je Mičić. Kaže da su čepove pronašli prilikom obdukcije u crijevima koja su bila jako slabo prokrvljena, stenozna i začepljena.

Huanita, zbog plastičnih čepova od soka koja je progutala u moru, na žalost nije mogla probavljati hranu pa je uginula. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa