Ferić čelnicima Grada Pule uputio otvoreno pismo

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Vijećnik SDP-a u pulskom Vijeću Danijel Ferić dostavio je 22. travnja medijima otvoreno pismo upućeno čelnicima Grada Pule. Prenosimo ga u nastavku: "Poštovana gospodo! Na marginama jučerašnje 25. sjednice gradskog vijeća Grada Pule, po drugi put u tjedan dana upućujem vam otvoreno pismo. Za jučerašnju sjednicu uputio sam prijedlog dvije dopune dnevnog reda tražeći da nam gradonačelnik dostavi Izvješće o punjenju proračuna Grada Pule te prijedlog Zaključka kojim se zadužuju trgovačka društva kojima je osnivač Grad Pula da izrade mjere pomoći građanima i gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Obrazloženje predsjednika Vijeća g. Sošića zašto nije prihvatio prijedloge zvuči nestvarno, da ne kažem u stilu Grunfa iz Alana Forda. Naime, dostava izvješća o punjenju proračuna odbijena je uz izliku da gradonačelnik na godišnjoj i polugodišnjoj razini dostavlja izvješće, a prijedlog vezano za komunalna društva je odbijen uz izliku da to utječe na proračun Grada. G. Sošiću, do sada ste predložili čak 14 točaka koje izravno utječu na proračun i tada vam nije bio bitan utjecaj na proračun!

Gospodine Sošiću: pulsko vijeće kojim predsjedate već treći put u tri tjedna donosi odluke koje utječu izravno na punjenje proračuna, a time i na rashodovnu stranu proračuna, a da na kraju svake odluke stoji napomena – „Provedba ove Odluke ne iziskuje potrebu osiguranja dodatnih sredstava u proračunu Grada Pule za 2020. godinu“. Kada licemjerno, mrtvi-hladni, izjavljujete da ne prihvaćate prijedlog vezano za trgovačka društva jer to ima utjecaj na proračun zanemarujete činjenicu iz točke 1., a da se pritom očito niti jednom niste upitali kakvo je uopće punjenje proračuna i jesu li predložene mjere adekvatne i u skladu s mogućnostima Grada.

Predmetni Zaključak bio je predložen u dobroj vjeri kako bi i komunalna poduzeća dala svoj doprinos u mjerama racionalizacije, a na samim poduzećima je bio zadatak da predlože mjere iz svog djelokruga i u skladu sa svojim mogućnostima. Ukoliko želite biti transparentni kakvima se prikazujete, trebali biste na zgradi palače postaviti proračunski semafor kako bi se u svakom trenutku moglo vidjeti punjenje i trošenje gradskih financija. Završna riječ gradonačelnika g. Miletića zorno pak dokazuje kako svi ti silni milijuni plaćeni Manjguri u prethodnim godinama pokazuje se za IDS kao najbolja gradska investicija.

Za hvaliti se mjerama, prikazujući ih kao vlastite, a koje smo mi kao oporba predložili još prije tri tjedna, spada u još licemjernije gradonačelnikovo izdanje i to u trenutcima kada pojedini istarski mediji, koji se nazivaju nezavisnima, a obilato su financirani iz gradskog i županijskog proračuna, pišu isključivo hvalospjeve o gradskoj upravi i njegovom liku i djelu, dok u potpunosti marginaliziraju oporbene inicijative. Na kraju, bilo bi teško ne povući paralelu s drugim današnjim slučajem, gdje državna javna ustanova HZJZ pod kapom HDZ-a odbija dati javne podatke, kao što i vi odbijate dati podatke o punjenju proračuna. Očito nije ni slučajnost da su i IDS i HDZ pohodili istu - Manjgurinu školu. Hvala/Grazie", napisao je Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa