Otvorena virtualna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku

0

U povodu 500. obljetnice rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika ( Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) priređena je dokumentarna izložba Matija Vlačić Ilirik čije je otvorenje bilo planirano u mjesecu travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo gospodina Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednik Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Izložbom se kronološki i sadržajno prikazalo značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus.

Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet. Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao. Urednik je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, autorica teksta Dijana Muškardin, grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci a prijevod dr. sc. Marina Schumann.

Autor fotografija je Mateo Gobo a za koordinaciju i digitalno oblikovanje bio je zadužen Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Labina. Grad Labin zahvaljuje Organizacionom i Počasnom odboru obilježavanja jubileja, kao i svima koji su uložili svoje vrijeme i energiju te doprinijeli ostvarenju ovoga izložbenog projekta. Virtualnu dokumentarnu izložbu povodom 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika možete pogledati ili preuzeti na www.flacius.info, te na Facebook stranici gradonačelnika, kao i u više formata, ovdje i ovdje. Video pogledajte u nastavku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa