Daus u Saboru: Istri ne trebaju portuni, žice i ograde

1
Emil Daus
Emil Daus

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus u Saboru je 22. travnja govorio o problemu s kojim su suočeni stanovnici sela Mlini, na području Grada Buzeta. Naime, jednostranom Odlukom slovenske Vlade u selu Mlini je postavljen portun, velika vrata na sred ceste u selu, koja bi trebala predstavljati državnu granicu. Daus je napomenuo kako je taj čin izazvao veliki revolt i ogorčenje stanovnika mnogih susjednih mjesta s obje strane granice, koji se protežu istom dolinom.

Istaknuo je kako se susjedi, koji su već generacijama i prijatelji, a dio njih i rodbina, sada gledaju preko ograde te naglasio da je to veoma loš primjer djelovanja s državne razine, no dodao kako je s druge strane, primjer odlične suradnje na lokalnoj razini, dogovor buzetskog gradonačelnika i direktora Policijske uprave Koper da policijska patrola otvara vrata na poziv onima koji imaju propusnice i koji tamo smiju prolaziti.

- Iako se radi o Odluci vlade Republike Slovenije, Ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova Republike Hrvatske moraju reagirati da se u takvim područjima režim granice organizira na puno humaniji i operativniji način. A, ono što jednako brine, ako ne i više, je to da je proteklih godina Slovenija na granici uz Hrvatsku postavila oko 200 kilometara panelne ograde i žilet žice, a prema najavama slovenskih medija sprema se ponavljanje dodatnih 40 kilometara, kazao je Daus.

Postavio je pitanje Ministarstvu unutarnjih poslova ima li saznanja o tome, kao i koliko je kilometara novih ograda planirano na području Istarske županije. Upitao je jesu li stvarno zidovi, ograde i žice naša budućnost te naglasio kako ljudi u Istri na to ne pristaju, zato što to nije njihov način života, njihov suživot, međusobno poštovanje i poštivanje drugog i drukčijeg. - Jer ljude ne dijele ni oni iz Kopra, niti iz Buzeta, Pirana, Buja, to delaju oni ki ne kapiju ča je Istra, ki ne kapiju da je nami važno da li si čovik ili nisi, a kunfini su od vajk bili samo u glavama, rekao je saborski zastupnik IDS-a.

- Slovenska Vlada neka umjesto žice i ograde gradi nastavak autoceste od Plovanije gdje završava Istarski ipsilon i time stvore poveznicu sa slovenskim i talijanskim auto-cestama, a hrvatska Vlada neka modernizira istarsku prugu i kvalitetnije je poveže sa slovenskim i talijanskim prugamama jer to nama u Istri treba, a ne portuni, žice i ograde, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa