valter Flego:

'Ne demotivirajte od putovanja u sigurne destinacije'

0

„Svjetska turistička organizacija procijenila je da će u odnosu na 2019. ​​biti 30 posto manje međunarodnih dolazaka turista u Europu ove godine. Dolazeći iz turističke regije i turističke zemlje, reći ću da je ovaj predviđeni pad od 30 posto vrlo optimističan ishod za nas, jer Hrvatska je na rubu totalnog turističkog zatvaranja. Ali, to možemo promijeniti“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego povodom današnje online rasprave unutar Odbora za transport i turizam.

- Prioritet za spašavanje turističke sezone i za međunarodnu borbu protiv virusa  jest uvođenje zajedničkih ujednačenih kriterija i koordiniranog europskog pristupa post-lockdown fazi. To je jedina garancija da nećemo ponoviti pogreške koje je EU napravila na samom početku kada je došlo do nekoordiniranog i paničnog zatvaranja država članica. To je ujedno i podloga za izradu jasnih smjernica na temelju kojih građani mogu planirati svoja putovanja, bez straha od zdravstvene ugroze naglasio je Flego.

- Solidarnost je ključna, stoga pozivam europske lidere da ne demotiviraju  svoje državljane od putovanja u sigurne destinacije. Upitno je koliko mjere kao što su zabrane godišnjih odmora mogu doprinijeti ekonomijama  pojedinih zemalja, ali sigurno je da te mjere mogu uništiti ekonomije onih država koje upravo o tim putovanjima ovise, zaključio je Flego.

Raspravi o turizmu prisustvovali su zastupnici članovi TRAN odbora, a glavnu je riječ vodio europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji je naglasio da je „EU itekako svjesna da je upravo turizam najpogođeniji europski sektor i sasvim se sigurno neće među prvima oporaviti, kao što je to bilo kod posljednje ekonomske krize“.

- Ministri financija EU-a zato su dogovorili paket mjera vrijedan 540 milijardi eura za potporu državama članicama, koji će biti potvrđen već 23. travnja na sastanku lidera europskih zemalja. Riječ je o novom Industrijskom planu za oporavak Europe, koji će biti na raspolaganju i sektoru turizma, naglasio je Breton te dodao: - Europska komisija uvažava prijedlog Parlamenta oko posebne stavke za turizam unutar novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a i činjenicu da je iznimno važno da EU ima konkretan i valjan odgovor za krizu u turističkom sektoru.

S gubitkom većim od milijarde eura u samo jednom mjesecu, europski je turizam među najteže pogođenim sektorima, a još je puno gora brojka od preko 6 milijuna ljudi koji bi mogli ostati bez posla.

Na kraju, Flego je zaključio kako još nije kasno da spriječimo strahovite posljedice za europski turizam. - Ukoliko nastavimo s pozitivnim trendovima u borbi protiv pandemije te osiguramo jednostavan i brz tranzit gostiju uz kvalitetne mjere zaštite i prevencije širenja virusa, postoji mogućnost da u značajnoj mjeri saniramo nastalu štetu. Uspijemo li u tome, postoji realna šansa da u budućnosti ipak razgovaramo o potrebnom financiranju za optimizaciju i prilagođavanje turističkog sektora, a ne isključivo o tome kako zakrpati rupe uzrokovane koronavirusom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa