Uskoro poznata sudbina legendarnog hotela u državnom vlasništvu?

0

Uskoro bi se trebala znati sudbina legendarnog pulskog hotela Riviera koji je u posjedu godinama pulskog hotelijera Arena Hospitality Groupu, ali je u državnom vlasništvu. Država je, naime, početkom travnja hotelijeru poslala nagodbu o rješavanju spora te je iskazala namjeru da objekt proda kako bi se konačno u taj hotel moglo uložiti, donosi Novac.hr.

Riječ je o predivnom zdanju nastalom 1910. godine nedaleko pulske rive koji je, nažalost, zbog neriješenih vlasničkih odnosa ostao na dvije zvjezdice. Ako se postigne konačno dogovor između države i hotelijera, Rivieri se pišu dobri dani.

A država je odlučila prodati hotel za cijenu od 36, 5 milijuna kuna, kakva je bila procjena vještaka, ako hotelska kuća plati naknadu za korištenje hotela posljednjih pet godina u iznosu od 2.178.600 kuna godišnje sa zakonskim zateznim kamatama. Tvrtka je primila nagodbu i sada ju razmatra.

- Nastavno na parnični postupak koju je pokrenula Republika Hrvatska protiv Društva (AHG) za vraćanje u posjed objekta i plaćanje naknade, Društvo je zaprimilo Odluku Vlade Republike Hrvatske kojom je izražena suglasnost za sklapanje nagodbe u prethodno spomenutom parničnom postupku. Društvo analizira prijedlog nagodbe te se očekuje da ćemo uskoro imati nove informacije, poručili su iz te tvrtke.

Inače, Arena Hospitality Group je prije dvije godine dao ponudu državi da po  procijenjenoj vrijednosti otkupi hotel, ali dogovor nije postignut i država je pokrenula spor na Trgovačkom sudu u Pazinu. Krajem siječnja na prvom ročištu hotelijer je predložio nagodbu prema kojoj će platiti traženu naknadu za korištenje hotela u zadnjih pet godina, ako im se objekt od 67 soba proda po cijeni od 35,9 milijuna kuna.

A planovi hotelijera oko ove zgrade su svojedobno bili veliki. Izvršni direktor tvrtke Reli Slonim svojedobno je izjavio da bi htio predivni austrougarski hotel, gdje su odsjedale brojne filmske zvijezde bivše države za vrijeme Pulskog filmskog festivala, preurediti na način da stekne pet zvjezdica i nosi brend Park Plaza.

- Financijski gledano, to nije dobra investicija, jer nema puno soba, a skupa će biti obnova zbog konzervatorskih uvjeta koje trebamo zadovoljiti pri obnovi. Ali vjerujemo da će hotel biti savršen za grad, imidž i tvrtku. Više na tu investiciju gledamo kao na investiciju koja će pridonijeti imidžu destinacije. A to će automatski dignuti vrijednost i drugih nekretnina, rekao je svojedobno Slonim.

U povijesti je ovo bio jedan od najpopularnijih hotela u gradu. Izvrsna ponuda hotela od bečke kuhinje, koncertne dvorane, kavane, frizerskog salona i poštanskih usluga kao i drugih sadržaja i pogodnosti jamčila je dolazak brojnih svjetski poznatih imena poput bečkog baruna Egona Maratta Stummera, princa od Lichtensteina ili grofice Bathyany.

Tadašnji Grand Hotel Riviera ili Palasthotel Riviera započeo se graditi 1908. godine, a otvoren je 1909. godine. Izgrađen je prema projektu bečkog arhitekta Carla Seidla, a u to je vrijeme dugo  bio najveći i najluksuzniji pulski hotel. Investitor je bio Österreichische Riviera Aktiengesellschaft koji je izgradio sličan hotel istog imena u Poreču, donosi Novac.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa