Evo kako Marčanci proživljavaju ograničenja zbog korone (foto)

0
Željko Vareško, Loredana Gortan i Ivanka Nikolić
Željko Vareško, Loredana Gortan i Ivanka Nikolić

Marčanci su ograničenja uvedena zbog borbe protiv korona virusa prihvatili stoički: ne žale se, što je – tu je, treba se prilagoditi.

„Sve je u redu, ništa nam ne fali, živi smo i zdravi, držimo se doma, rijetko izlazimo, čuvamo se i, hvala Bogu, dobro je“, odgovorio nam je Željko Vareško kada smo ga upitali što se u Marčani promijenilo zbog ograničenja. Slično misli i Loredana Gortan: „Ništa nam ne fali, doma imamo svega. Mi smo previše bili naučeni na lagodan život, čovjek se treba suspregnuti i prilagoditi.“

„Evo, ja sam maloprije došla iz Pule, bila sam na benzinskoj. U Pulu idemo po svježe voće i povrće jer to nam najviše nedostaje u Marčani, a ostali smo i bez banke, imamo samo bankomat. S ovim ograničenjima meni se malo promijenilo jer trgovine rade, apoteka radi i agrarija radi, a oštarije me ne zanimaju“, kazala nam je Ivanka Nikolić.     

Našim sugovornicima pristupili smo dok su čekali na ulazak u trgovinu „Marčanka“, na trgu, preko puta zgrade Općine Marčana. U prizemlju te zgrade nalazi se mesnica „Marčanka“ koja je zatvorena, a u prizemlju sa strane opet trgovina „Marčanka“. Objasnili su nam da je to jedna te ista trgovina na dva mjesta, a i mesnicu treba računati kao dio njihove cjeline. I kada čujete da sva tri objekta pripadaju poduzeću „Miracolo“, padne vam na pamet da je u slučaju Marčane naziv opravdan.

Marčana ima četiri oštarije koje su sada zatvorene. Iz razgovora s mještanima koji su željeli ostati anonimni saznali smo da im nedostaju, ali ne osobito. Uglavnom, bilo dobro da se vikendom može negdje sjesti i popiti kava. Nogomet im također nedostaje, ali što se fizičkih aktivnosti radi, svatko tko prođe selom primijetit će da se zida, pili, čisti i općenito nešto radi. Dakle, sve je u redu, samo nedostaje malo više druženja.

Na zidu općinske zgrade, s vanjske strane one druge „Marčanke“, opazili smo grafit koji možda otkriva nešto o mentalitetu mještana. Naime, na tom uglu trga križaju se dvije glavne marčanske ulice, ona koji ide usporedo s glavnom cestom i ona koja je siječe pod pravim kutom. Dolazite li usporednom ulicom iz smjera Labina, na uglu vas čeka znak „Stop“ jer cesta koja siječe glavnu cestu ima prednost bez obzira na to što zavija pod pravim kutom. I to se prometno pravilo poštuje, dapače, mnogi parkiraju ispred stopa jer je zgodno za odlazak u trgovinu, što, pak, postaje prekršaj. Zbog toga je netko na zidu napisao: „Parking za budale“. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa