žensko boćanje

'Idealno bi bilo napraviti zajedničku ligu sa slovenskim klubovima'

0
Romano Grižančić i Nives Jelovica (foto: Roberto Matković)
Romano Grižančić i Nives Jelovica (foto: Roberto Matković)

Jedni od prvih koji su prekinuli sva natjecanja u Hrvatskoj bili su boćari, ali su oni jedni od rijetkih koji bi većinu svega mogli i odraditi. Naravno sve ovisi o tome kada će pandemija dozvoliti treniranje i igranje, no ako bi se to dogodilo do kraja svibnja boćarima vrlo vjerojatno ne bi bio problem odraditi svoja natjecanja u lipnju pa čak i srpnju. Upravo zbog toga se kod njih još uvijek ne razmišlja o nekakvim prekidima prvenstva iako bi se u konačnici i to moglo dogoditi.

- Tko zna koliko će sve ovo potrajati i u ovom trenutku malo tko razmišlja o boćanju – govori izborni ženske boćarske reprezentacije Labinjan Romano Grižančić – Sve ono što smo planirali odgođeno je do daljnjeg, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu. I sad zaista nitko ne zna što i kako dalje. Ukoliko bi se stekli bilo kakvi uvjeti da se sve odigra u nekom normalnom periodu sigurno bi se to i napravilo, ali se iskreno bojim svega toga pogotovo za natjecanje u 1 i 2. ligi gdje je do kraja ostalo još dosta kola. Poput ostalih sportova i nama je potrebno barem tri tjedna treniranja kako bi normalno mogli nastaviti prvenstvo.

* Trener ste i ženske ekipe koja je u trenutku prekida vodeća ekipa lige?

- U ženskom je dijelu do kraja ostalo jedno regularno kolo i Final four koji bi se trebao održati u Labinu. No mišljenja sam da bi se sve trebalo prekinuti jer odraditi nove pripreme za odigrati još ta dva susreta stvarno nikome nije potrebno. Druga je stvar, na što sam i ranije upozoravao, činjenica da bi vodeća ekipa mogla zbog bolesti ili bilo čega drugoga ostati bez nekih igračica i da bi sve ono što je napravila u prvenstvu mogla prosuti na tom Final fouru. To stvarni nije realno i sad je pravo vrijeme da napravimo nekakav iskorak u tom pogledu i postavimo stvari na svoje mjesto. Idealno bi bilo kada bi mogli napraviti zajedničku ligu sa slovenskim klubovima u kojoj bi svi skupa profitirali. Bile su nekakve inicijative o tome, ali je sada ponovno sve na samom početku i pitanje je što nam sve nosi vrijeme nakon ove pandemije. Sigurno će biti financijskih rezova i kako će se boćari u svemu tome uspjeti snaći ostaje da se vidi.

* Kako bi vi onda riješili ovo prvenstvo, tko bi bio prvak?

- Pa tablica jasno govori tko je trenutno vodeća ekipa prvenstva i koja je to ostvarila kroz ligaški dio, a to je BK Labin. Mi smo u ovoj sezoni stvarno složili najjaču ekipu u našoj klupskoj povijesti, imamo tri državne reprezentativke i s pravom očekujemo treći naslov državnih prvakinja. Također očekujemo i nastup na final fouru Lige prvaka koji se u ovoj sezoni igra u novom formatu i na kojem igraju prvakinje Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske. To se trebalo igrati u lipnju u Francuskoj ali će se sigurno odgodit za neko bolje vrijeme.

* Kako se vi kao izbornik reprezentacije snalazite u ovoj situaciji?

- Pa umjesto da se pripremamo za europske i svjetske izazove sve je stalo i tko zna kad ćemo sve planirano odraditi. Igračicama sam dao program pa one individualno odrađuju sve ono što je planirano, ali realno to nije to. Jedva čekamo da ponovno krenemo s pravim igrama. Sada smo trebali biti u završnoj fazi priprema za EP koje se početkom svibnja trebalo igrati u Ljubljani, ali je odgođeno i moglo bi se igrati u srpnju ako sve ovo prođe. Nakon toga po planu bi se trebalo igrati i SP u Italiji u okolici Torina u rujnu i to još uvijek nije odgođeno ali je pod velikim znakom pitanja.

* Kako vidite rasplet u muškim boćarskim ligama saveznog i županijskog nivoa?

- Pa ove lige na županijskom i općinskim nivoima realno bi se i najlakše mogle završiti te stoga je vrlo velika vjerojatnost da bi se mogle odigrati do kraja. Naravno da  bi se moralo igrati i preko tjedna u nekim večernjim terminima i mislim da tu ne bi bilo problema. Puni više problema predstavlja završetak Prve i Druge lige jer su tu i putovanja duža i sve to treba posložiti. No u ovom trenutku nitko ne može reći što će i kako biti. Pozorno se slušaju upute Stožera za civilnu zaštitu i ukoliko se dobije mogućnost da sve krene, ljudi iz HBS-a će sigurno vrlo brzo izraditi plan i napraviti ono što je najbolje za boćarski sport. Ali jedno je sigurno, ništa više neće biti isto nakon ove pandemije, kako u ostalim sportovima tako i u boćanju. (Robi Fonović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa