Demetlika: Općine i gradovi se zakidaju i u prihodima i u vlasništvu

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika sudjelovao je 17. travnja u saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, tzv. turističkom zemljištu. Na početku izlaganja izrazio nezadovoljstvo  time što Vlada nije prihvatila primjedbe ni prijedloge IDS-a upućene u raspravi o prvom čitanju ovog zakona.

„Prema Konačnom prijedlogu zakona u vlasništvo općina i gradova pripasti će samo zemljište oko objekta koje služi za redovitu uporabu tih građevina koje nije procijenjeno i nije ušlo u temeljni kapital društva, odnosno u pretvorbu, a preostalo zemljište praktički iste parcele koje je u sklopu turističkog naselja, definirano prostornim planovima općina i gradova postaje vlasništvo države, što je apsolutno neprihvatljivo“, kazao je Demetlika i dodao kako ćemo opet imati tri subjekta u postupku i to trgovačko društvo odnosno hotelijere, gradove i općine i državu te će se na taj način uvelike komplicirati odnosi između ta tri subjekta.

Napomenuo je da će to sigurno rezultirati novim sporovima te podsjetio da to neriješeno pitanje i danas ima za posljedicu skupe i nepotrebne aktivne sporove između države s jedne strane i općina i gradova s druge strane, što koči javne i privatne investicije, otvaranje novih radnih mjesta, ostvarivanje prihoda, kako za državnu tako i za lokalnu zajednicu.

„Vlasnici tih zemljišta trebaju biti gradovi i općine, budući da oni najbolje znaju kako ta zemljišta iskoristiti u skladu s potrebama tog područja i u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom koja je i potvrđena od strane države, a i u većini slučajeva su to zelene površine koje spadaju u komunalnu infrastrukturu i s kojima su gradovi dužni upravljat“i, kazao je Demetlika.

U vezi zemljišta u krugu auto-kampova, smatra da je potpuno pogrešno da ovim zakonom država postaje vlasnik tog zemljišta, što potpuno isključuje općine i gradove te kako bi ta zemljišta trebalo prepustiti općinama i gradovima.

Što se tiče raspodjele prihoda od tzv. turističkog zemljišta, saborski zastupnik IDS-a, drži da državi ti prihodi nisu potrebni zbog toga što će država ionako dobrim poslovanjem tih kampova kroz PDV i ostale poreze, ostvarivati veće prihode te takvim načinom direktno zakida izvorne prihode iz vlastitih resursa pojedinih općina i gradova.

Na kraju, izrazio je generalno nezadovoljstvo ovakvim Konačnim prijedlogom zakona jer smatra kako njegova primjena neće polučiti rezultate.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa