Danijel Ferić:

‘Miletić i Sošić zloupotrebljavaju tešku zdravstvenu situaciju u Puli’

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Danijel Ferić, vijećnik Grada Pule iz redova SDP-a, 16. travnja uputio je otvoreno pismo pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Pule Tzianu Sošiću. Pismo je naslovljeno:

“Gospodine Miletiću, gospodine Sošiću, zašto/perché? Zašto zloupotrebljavate tešku zdravstvenu i gospodarsku situaciju u Puli zbog jeftinog politikantstva?“

U nastavku donosimo otvorno pismo cijelosti

„Poštovana gospodo!

U ovo doba teške zdravstvene krize, koja posljedično uzrokuje i tešku gospodarsku krizu za građane, prilikom sazivanja i održavanja posljednje dvije sjednice gradskog vijeća pokazali ste golemu bahatost i nesposobnost nošenja s novonastalim okolnostima, unatoč upozorenjima kluba vijećnika SDP-HSU, što vam ne služi na čast. Ni Gradonačelniku kao ekonomistu u predlaganju mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima, ni predsjedniku gradskog vijeća kao pravniku u načinu sazivanja i vođenja sjednica gradskog vijeća.

No krenimo redom – demokracija na (ne)dijelu

Materijali za 23. sjednicu GV poslani su suprotno odredbi čl. 62., st. 3. Poslovnika koji kaže da se materijali trebaju poslati vijećnicima 8 dana prije održavanja sjednice GV, dok su za 24. Sjednicu nepunih 24 sata prije održavanja same sjednice!

Zbog toga je vijećnicima onemogućena dostava amandmana (čl. 46, st 3. Poslovnika) u propisanim rokovima.

Dostavljen je obrazac za glasanje, ali u stvarnosti je dvaput onemogućena rasprava po bilo kojoj točki.

Također, već dvije sjednice za redom onemogućili ste vijećnicima postavljanje vijećničkih pitanja.

Bi li se dogodilo nešto krucijalno da se sjednica zakazala u skladu s rokovima iz Poslovnika?

Najbolji primjer tome je da ste od inače dobre odluke za građane, kao što je Odluka o osnivanju, ustrojstvu i djelokrugu zajedničke Koordinacije Stožera CZ, napravili igrokaz jer pravnu osnovu za donošenje akta smatram potpuno promašenom s obzirom na to da članak 18. st. 4. Zakona o sustavu civilne zaštite govori da se najprije donosi Odluka na predstavničkom tijelu pa onda sklapa Sporazum, a ne da se Sporazum sklopi 6.4., a da se 9 dana kasnije, 15.4. donosi Odluka koja će to legalizirati.

Gospodine Sošiću, kad ste preuzeli dužnost ponosili smo se Vašom spremnošću za suradnju s nama vijećnicima na početku Vašeg mandata. Međutim, gušenjem prava oporbe da raspravlja i predlaže pojedine akte, kroz izmjene Poslovnika o radu koje ste nametnuli, pretvorili ste se u osobu koju se ne bi sramili ni Vaši prethodnici na toj časnoj dužnosti.

Paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu

Mogu li Grad Pula s proračunom od 553 milijuna kuna i 35 milijuna kuna prenesenog viška i Grad Buzet s proračunom od 42 milijuna kuna i bez prenesenog viška imati jednaki fiskalni kapacitet i jednake mogućnosti?

Neovisno o tome, kao odgovorna opozicija podržali smo sve predložene mjere jer svaka pomoć je dobrodošla, koliko god mala bila, ali Pula može i mora bolje. Vrijeme je za konkretna dijela. Acta, non verba!!!

Odgovarajući na naše prijedloge o besplatnim udžbenicima i manjom cijenom vrtića gospodine Miletiću, rekli ste da se višak u proračunu stavlja sa strane za teška vremena. Sad je vrijeme da to i dokažete!

Ovaj Grad treba i može više učiniti za svoje građane i gospodarstvenike. Na usvojene mjere gledam kao na nulte, početne mjere za koje očekujem da se trebaju proširiti u što kraćem roku.

Opetovano predlažemo:

 1. Odgodu plaćanja komunalnih računa za 3 mjeseca (+3 mjeseca u slučaju potrebe)

 Umirovljenici, građani u samoizolaciji te radnici koji su ostali bez posla i trgovačka društva-obrtnici koji su privremeno prestali s radom – odgoda plaćanja računa - komunalna naknada, naknada za uređenje voda i računi komunalnih poduzeća. Neće se obračunavati zatezne kamate niti pokretati ovršni postupci.

 2. Oslobađanje plaćanje poreza na potrošnju (a ne odgoda) za razdoblje dok ugostitelji ne rade

 3. Oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina

 4. Oslobađanje plaćanja zakupa poslovnih prostora za razdoblje dok gospodarstvenici ne rade (a ne umanjeno za 50 posto).

 5. Ukidanje prireza porezu na dohodak

 6. Beskamatno plaćanje svih obroka komunalnog doprinosa, a ne samo za 6. Obroka kako ste predložili

 7.Obustaviti sve postupke javne nabave koje nisu nužno potrebni i koji su odgodivi. 

 8. Pulapromet – oslobađanje plaćanja mjesečnih pokaznih karta od strane gospodarstvenika za vrijeme dok radnik ne radi.

 9. Castrum – oslobađanje od plaćanja pričuve za gospodarstvenike koji ne rade

10. Pula Herculanea – ne plaćanje paušala za odvoz smeća za gospodarstvenike koji ne rade (količinski neće ni plaćati jer ne rade pa ne stvaraju smeće)

11. Vodovod – oslobađanje plaćanja fiksnog djela osnovne cijene usluge za gospodarstvenike koji ne rade.

12.  Pragrande – oslobađanje plaćanja fiksnog djela osnovne cijene skupljanja otpadnih voda i pročišćavanja otpadnih voda za gospodarstvenike koji ne rade.

13. Grad Pula i Herculanea – obustaviti naplatu odvoza otpada za iznajmljivače (obustaviti naplatu fiksnog dijela cijene odvoza otpada koja se odnosi na iznajmljivače (CMJU za iznajmljivače), koja se do sada naplaćivala ovisno o broju prijavljenih turističkih ležaja)

Na kraju, ne mogu si ne postaviti pitanje jeste li uopće dostojni odgovornih dužnosti koje obavljate?“, stoj u otvorenom pismu pulskog SDP-ovog vijećnika Danijela Ferića i završava s „Hvala/Grazie“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa