Buzećanka i poznati dizajner govore kako su uredili vilu u Gradinju

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Prirodni tonovi kamena, toplina drveta te svijetao i prozračan interijer glavne su odlike divne istarske kuće u koju vas vodimo. Kuća nosi naziv Casa Gradinje, a smještena je u naselju Gradinje, u Istri, a iz nje se pruža antistresan, pitoreskni pogled na dolinu rijeke Mirne, gustu šumu i filmski gradić Motovun, piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio teksa.

- Ovo je tradicionalna istarska kamena kuća sagrađena krajem davne 1898. godine i u potpunosti je renovirana - otkriva nam vlasnica Barbara Marinac, inače ponosna Istrijanka iz Buzeta.

Impresivna rezidencija velika je, kako kaže vlasnica, "baš po mjeri" - nekih 85 četvornih metara - a sastoji se od kuhinje, blagovaonice, dnevne sobe koja ima izlaz na veliku terasu i vrt s bazenom u prizemlju te jedne spavaće sobe s bračnim krevetom na prvoj etaži i druge spavaće sobe s bračnim krevetom u potkrovlju. Kupaonice se, pak, nalaze i u prizemlju i u potkrovlju, piše Jutarnji.

- Kuću sam kupila dok je bila u zaista lošem stanju, praktički ruševina. Zbog toga je bila potrebna hitna rekonstrukcija kako bi postala ugodan, lijep i poželjan prostor za život. Radila se, dakle, kompletna adaptacija unutar istih postojećih građevinskih gabarita kako bi se i dalje skladno poštivao urbanistički sklad cijelog mjesta - komentira vlasnica s kojom se slaže i dizajner Boris Ružić iz poznatog studija BR Design koji potpisuje projekt makeovera ove kuće.

- Lokalni identitet je jako važan. Nema smisla da se u nekom kraju s prepoznatljivom arhitekturom pojavi nešto totalno drugačije. Jedino se eventualno mogu napraviti iskoraci u vidu dodavanja kojeg prozora ili otvora, ali konture zidova kod postojećih objekata svakako bi trebale ostati iste jer uvijek primarna ljepota izlazi iz jednostavnosti pogotovo - priča Ružić te dodaje da bi to pogotovo trebalo raditi, kao i u ovom slučaju, kada je riječ o kući za odmor, donsoi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa