evo što se sve radi!

Umag ulaže u infrastrukturu poštujući mjere protiv korone

0

Proljeće polako kuca na vrata te, unatoč aktualnim problemima zbog kojih smo do daljnjeg morali usporiti ili zaustaviti izgradnju kapitalnih gradskih projekata, neki se od njih ipak nastavljaju i privode kraju. U Umagu i obližnjim naseljima se užurbano radi na obnovi i poboljšanju komunalne infrastrukture i time na podizanju standarda kvalitete života, što potvrđuje kako naš grad, polako ali sigurno, poprima konture suvremenog malog europskog grada po mjeri svojih stanovnika.

Naime, krajem 2019. godine započeli su brojni radovi, među kojima i veliki projekt rekonstrukcije i izgradnje kružnog raskrižja „Kopar“. Riječ je o višemilijunskoj investiciji Hrvatskih cesta i Grada Umaga, a koja predstavlja logičan dovršetak višegodišnje izgradnje prve umaške avenije.  Na području izgradnje kružnog toka i u široj zoni izvršena je kompletna rekonstrukcija i obnova podzemne komunalne infrastrukture, a u idućem će se razdoblju  postaviti nova javna rasvjeta te urediti nogostupi i nova biciklistička staza. U okviru spomenutih radova riješit će se i dio oborinske odvodnje Zemljoradničke ulice, što čini preduvjet za uređenje oborinske odvodnje cijelog dijela gradskog naselja. Po dovršetku cjelokupne investicije moći ćemo konstatirati da smo konačno, i u cijelosti, izgradili svu infrastrukturu te kompletnu Aveniju grada Vukovara. Od same ideje pa do konačne realizacije prve umaške avenije trebalo nam je punih 8 godina, no realizacija iste u cijelosti je promijenila izgled grada te omogućila razvoj urbane sredine. Utrošeno je oko 50-ak milijuna kuna, a projekt su, osim Grada Umaga, financirale Hrvatske ceste u najvećem dijelu, te Hrvatske vode, HEP, Istarski vodovod, 6. maj i ostali investitori.

Nadalje, nastavio se projekt izgradnje prometnica koje će Aveniju Grada Vukovara povezivati s uslužno-gospodarsko zonom „Marketi“. Tako je i izgrađena spojna i interna prometnice iza benzinske crpke, a čija izgradnja obuhvaća i kompletno uređenje komunalne infrastrukture, za što je izdvojeno gotovo 1,5 milijuna kuna.

Brojni su radovi ugovoreni i u umaškim naseljima. U Sv. Ivanu i Lovrečici postavljena je nova zaštitna odbojna ograda, dok su u Moeli, točnije na kritičnom djelu prometnice i križanju blizu nogometnog igrališta, postavljeni usporivači prometa. Pokrenuti su i radovi u naselju Bašanija, gdje se dovršilo s uređenjem više planskih prometnica, a za čiju je realizaciju Grad Umag izdvojio gotovo 4,5 milijuna kuna.

Kada je pak u pitanju naša prekrasna šetnica, kao dio parka Humagum park, još su u 2019. godini započeli radovi na uređenju novih zelenih površina koje su ranije služile kao pješačka zona.  U svrhu povezivanja gradskog trga s gradskom šetnicom, građani su svakako mogli primijetiti novo popločenu ulicu koja predstavlja primjer kako će u budućnosti izgledati cijela Trgovačka ulica, ali i šetnica. Nova zelena površina uz more biti će dodatni sadržaj za sve naše sugrađane, ali i posjetitelje, pogotovo u ljetnim sunčanim danima, za što je izdvojeno 1,5 milijuna kuna. 

Ujedno, pristupilo se rješavanju i višegodišnjeg problema klizavog poda u atriju ispred POU „Ante Babić“ Umag. Isti je tako izbrušen i dvostruko impregniran za bolji sigurnost i protukliznost.

Navedeni radovi predstavljaju samo dio strateških projekata koji se trenutno provode u Umagu, od izgradnje srednje škole, čiji su temelji već vidljivi, do početka izgradnje vrtića u Murinama, uređenja gospodarske zone Ungarija, izgradnje „Umaške promenade“ – šetnice od Parka Umag do Crvenog Vrha, te energetske obnove OŠ Marije i Line vrijedne 20 milijuna kuna. No, svaki pa i najmanji dio slagalice neizmjerno je bitan za razvoj našeg Umaga. Stoga se nadamo da ćemo, unatoč poznatim nedaćama oko gospodarske krize vezane za covid-19, biti u mogućnosti nastaviti sa strateškim ulaganjima koji čine temelj za sigurnu budućnost građana, poručuju iz Grada Umaga.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA