Pogledajte između kojih gradova i općina više ne trebaju propusnice!

0
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Već sada je moguće slobodno kretanje građana unutar područja bivših općina bez propusnica. Naime, Stožer civilne zaštite RH 7. travnja odobrio je zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.

Odluka o slobodnom kretanju omogućena je aktiviranjem Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite kojeg su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Stožer civilne zaštite RH.

To, primjerice, znači da propusnice neće biti potrebne za kretanje stanovnika na području bivše općine Pula, odnosno između gradova Pule i Vodnjan te općina Barban, Marčana, Medulin, Ližnjan, Fažana i Svetvinčenat.

U slučaju Labina propusnice više nisu potrebne za kretanje između grada Labina i općina Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan.

U slučaju Poreča, propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar područja bivše Općine Poreč u koju je spadao grad Poreč te općine Vrsar, Funtana, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada, Višnjan i Sv. Lovreč.

U slučaju Pazina propusnice više nisu potrebne za kretanje između grada Pazina i općina Cerovlje, Tinjan, Sv. Petar u Šumi, Gračišće, Lupoglav, Motovun i Karojba.

U slučaju Rovinja propusnice više nisu potrebne za kretanje između grada Rovinja i općina Žminj, Bale i Kanfanar.

U slučaju Buzeta propusnice više nisu potrebne za kretanje između grada Buzeta i općine Lanišče.

"Drago mi je da je Stožer civilne zaštite čuo i odobrio naš zahtjev koji će građanima olakšati kretanje. Velik broj ovdašnjih stanovnika egzistencijalno je vezan za susjednu općinu ili grad, a s obzirom na poteškoće u radu centralnog sustava izdavanja e-Propusnica, ova odluka Stožera je ispravna. Zahvaljujemo nacionalnom stožeru, njegovom načelniku ujedno ministru i potpredsjedniku Vlade RH Davoru Božinoviću na razumijevanju. Samo međusobnom koordinacijom, uvažavanjem informacija s terena i slušanjem građana možemo ovu situaciju uspješno privesti kraju. Ovo je bitka na više frontova, a jedan od najvažnijih, uz suzbijanje bolesti, je omogućiti da život ide dalje. Građane treba poštedjeti apsolutno svih nepotrebnih prepreka i komplikacija! ", istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

"Zahvaljujući našoj upornosti i istarskom zajedništvu, ali i shvaćanju važnosti ove problematike od strane Nacionalnog stožera, odobren nam je zahtjev! Sada je i službeno: već od ovog trenutka, stanovnici Labinštine ne moraju imati propusnicu za odlazak iz Grada Labina u Općinu Raša, Sveta Nedelja, Kršan ili Pićan i obrnuto! Budimo odgovorni i dalje, krećimo se samo onoliko koliko nam je zaista nužno. Hvala vam, drage Labinjanke i Labinjani što nam dajete podršku, svi smo u ovome zajedno!", kazao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

"U potpunosti se podržava rad i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja građana, međutim, s obzirom na otežanu situaciju, odnosno nemogućnost izdavanja elektronskih propusnica i velik broj upita i nepoznanica oko izdavanja istih, ova će odluka itekako pomoći građanima Poreštine u svakodnevnom funkcioniraju. Ipak, najvažnije je od svega je da ostanemo svjesni težine situacije te da postupamo odgovorno. Ovo je mjera koja ljudima treba olakšati nabavku hrane, lijekova, goriva, obilazak starijih i nemoćnih, ova mjera nije poziv na druženje, roštilje, proslave…Ne dopustimo da se pretjeranim opuštanjem vratimo u još strože i restriktivnije mjere", rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA