Udruženje obrtnika Pula: Oslobodite nas plaćanja obveza!

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Udruženje obrtnika Pula 7. travnja uputilo je jedinicama lokalne samouprave apel za oslobođenje od plaćanja obveza uslijed nemogućnosti ostvarivanja prihoda zbog korona virusa (COVID-19). U nastavku donosimo u cijelosti apel kojega potpisuje Andi Vitasović predsjednik Udruženja.

„Nastavno na već dostavljeni dopis od 25. ožujka sa zahtjevom za oslobađanje poduzetnika obveza umjesto odgađanja, te donesene, najavljene ili nedonesene mjere gradova i općina za pomoć poduzetnicima uslijed nemogućnosti ostvarivanja prihoda zbog zabrane rada ili pada prihoda zbog mjera uvedenih za suzbijanje epidemije uzrokovane korona virusom, ovime izražavamo nezadovoljstvo kako Udruženja obrtnika Pula, tako i mnogobrojnih obrtnika koji nas stalno kontaktiraju, zbog predstavljenih mjera potpore poduzetništvu, koje smatramo neprimjerenim situaciji u kojoj se nalazimo.

Iz primjera brojnih drugih gradova i općina puno slabije financijske moći vidimo da se može ako se hoće osloboditi poduzetništvo obaveza za vrijeme trajanje mjera suzbijanja epidemije. Sada su i državne mjere ipak išle u tom smjeru, jer se uvidjelo da bi u suprotnom posljedice po gospodarstvo bile katastrofalne i da do oporavka neće doći tako brzo, a iz državnog vrha pozvalo se i jedinice lokalne samouprave da donesu iste mjere.

Slijedom navedenog, apeliramo na gradove i općine da se mjere hitno preinače iz 'odgode' u 'oslobađanje' plaćanja obaveza. Naime, poslovni prostori se ne koriste, terase se ne koriste, ako se prostor i koristi, zjapi prazan i ne ostvaruje prihode nego samo troškove i gubitke, svako odgađanje obveze stvara prezaduženost poduzetnika koja se neće moći prevladati i biti će zapreka za buduće pokretanje poslovnih aktivnosti, mnogi će poduzetnici propasti. Napominjemo da bi mjere trebale biti jednake i za one poduzetnike kojima je odlukom stožera civilne zaštite (IŽ ili RH) obustavljen rad kao i onima kojima nije obustavljen rad, jer posljedice su za svih jednake. Također apeliramo za hitnost u donošenju adekvatnih mjera jer svako otezanje i prolongiranje smanjuje učinak mjera a određeni dio obaveza dospijeva na naplatu. Nadamo se hitnom pozitivnom odgovoru, u cilju preživljavanja gospodarstva“, stoji u apelu Udruženja obrtnika Pula jedinicama lokalne samouprave.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa