Biskup Kutleša izdao odredbe kako slaviti Veliki tjedan i Uskrs

0

U skladu s općim smjernicama i prijedlozima Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša izdao je odredbe koje vrijede na području Porečke i Pulske biskupije:

1. Raspored slavlja u bazilici u Poreču. Mjesni biskup predsjeda liturgijskim slavljima u bazilici u Poreču prema sljedećem rasporedu i bez prisutnosti naroda:

Cvjetnica, nedjelja, 5. travnja u 10.00;
Misa posvete ulja, četvrtak, 9. travnja  u 10.00;
Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja u 18.00;
Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja u 18.00;
Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja u 20.00 sati;
Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja u 10.00.

2. Cvjetnica. Svećenici neka slave Cvjetnicu, obrede Velikoga tjedna i nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega u župnim crkvama, na način koji je propisan u dekretu od 25. ožujka 2020., u vrijeme koje smatraju prikladnim i bez okupljanja naroda.

3. Misa posvete ulja. Svećenici neka, iznimno ove godine, ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Poreč, ali neka na taj dan duhovno sudjeluju u slavljenju Mise posvete ulja u Katedrali. Svećenici će sveta ulja naknadno preuzeti preko dekana kada uvjeti za to budu prikladni.

4. Veliki petak. Neka se na Veliki petak nakon zaziva br. 9 Sveopće molitve doda sljedeći zaziv koji je predložila Kongregacija za bogoštovlje “Za one koji pate u vrijeme pandemije”.

5. Posvetna molitva Srcu Marijinu. Na Veliki četvrtak, 9. travnja u 10 sati, na kraju Mise posvete ulja, mjesni biskup, na preporuku Hrvatske biskupske konferencije, izreći  će posvetnu molitvu Prečistom Srcu Marijinu, s nakanom da zaštiti i čuva sve vjernike i stanovnike Porečke i Pulske biskupije u ovo teško vrijeme.

6. Blagoslov jela. Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: neka se obitelj okupi na Uskrs oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov, nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, blagoslovljenom vodom se poškropi jelo.

7. Krizme. Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, smatramo razboritim otkazati sve krizme koje su bile predviđene za travanj, ostale krizme koje su predviđene u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju situacije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.

U ovim teškim danima u kojima živimo, radi opasnosti prenošenja koronavirusa nije moguće da se kao Crkva i zajednica okupljamo i slavimo obrede Velikoga tjedna i svetkovinu Uskrsa. Zato ćemo ono što se slavi u crkvi, sada slaviti u obitelji. Obitelj je “kućna Crkva” ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću “Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1).

"Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivamo Božji blagoslov i stavljamo vas pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije. Zdravlje bolesnih, moli za nas!", napisao je biskup Dražen Kutleša u svojoj poruci. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa