Dr. Milan Rimac:

Zašto me jedan video kojeg sam primio od poznanika sledio?

0
Dr. Milan Rimac
Dr. Milan Rimac

Nije nam lako. Od drugog svjetskog rata ne pamtimo ovakvo 'vanredno stanje svijeta'. Domovinski rat je bio tužna i stravična epizoda, ali globalno gledano tek 'zaljev patnje u moru života'. Ovo je nešto drugačije. Ovo je vrijeme izazova i odricanja bez jasno vidljivog neprijatelja s druge strane linije razdvajanja. I svima nam je jednako. U Kini, Italiji, Americi, Australiji ili Nigeriji. Ovo je učenje življenja na drugačiji način. Kao da se svijet okrenuo naglavačke.

Razgovor s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti

Tu sam rečenicu, inače, koristio u razgovoru s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti. Jer s tom dijagnozom sve bi se 'pomjerilo sa svoga mjesta'. Kao da je netko bio stisnuo prekidač, a umjesto svjetla pojavilo bi se 'čudovište'. Svi bi planovi bili stavljeni na čekanje. Sva do jučer izvjesna budućnost postala bi neizvjesna. No kako sam tim istim roditeljima bio tumačio, znanost kaže da postoji šansa. Postoje protokoli, lijekovi i intenzivna medicinska skrb koja daje šanse u ozdravljenje. Za slučaj da ne znate, danas ukupno dugoročno preživljenje djece oboljelih od maligne bolesti prelazi 80%. U prijevodu, četiri od pet oboljelih biti će, uvjetno rečeno (da ne ulazim u detalje), izliječeno. Još 1950. godine, za sve maligne bolesti koje se nisu mogle kirurški odstraniti, preživljenje je iznosilo praktički nula posto. Za ove druge? Ispod 20%. I samo je razvoj znanstvenih spoznaja omogućio takav porast u preživljenju.

Zar je moguće da netko danas vjeruje da je cijepljenje i električna struja razlog za ovu pandemiju?

I, reći ćete, tko o čemu, on o znanosti, ali današnji me video, kojeg sam primio od poznanika, sledio. Zar je moguće da netko danas vjeruje da je cijepljenje i električna struja razlog za ovu pandemiju? Zar zbilja toliko ne znamo? Zar je strah od onoga što ne znamo zbilja toliko velik da nam takve ideje 'sjedaju na prvu'? Ma zašto onda, kada se trebate negdje odvesti, ulazite u auto s velikom sigurnošću da će upaliti? Pa ne znate, barem većina, kako radi. Zašto ste sigurni da će vam mobitel, baš uvijek kada to poželite, omogućiti pristup internetu ne bi li pogledali baš takve video uratke? Budimo realni, ne znate ga baš sami napraviti. I zašto, kada vam vidim crveno grlo s 'čepićima' na tonzilama i osipom na mekom nepcu, znam da će vas penicilin izliječiti (osim ako nemate istovremeno 'mononukleozu', ali na meni je da brinem o tome)? Samo zato jer su neki prije mene to znanstveno dokazali.

Sve blagodati dvadeset i prvog stoljeća imamo samo zahvaljujući znanosti, koja nas je od stočara, ratara, graditelja, svećenika i vojnika iz petnaestog stoljeća (jer previše drugih opcija za izbor zanimanja i nije bilo), učinila ovime što danas jesmo. Možda je ne zaslužujemo? Znanost. Možda bi bilo bolje da nam i dalje umire 30-50% sve djece do svoje 5. godine, kao prije samo nekih stotinjak godina? Možda bi bilo bolje da nam je prosječni životni vijek 40-ak godina, kao prije samo 150 godina? Možda bi bilo bolje da nema ni automobila, ni mobitela, ni struje ni Interneta? Ali to mi vi recite.

Sve ovo što nam je znanost donijela ne bi bilo mudro odbaciti

Moje je skromno mišljenje, da je sve ovo što nam je znanost donijela, kada se koristi na dobrobit svih, nešto što ne bi bilo mudro odbaciti. Osobno, nikada se ne bih mijenjao s niti jednim pripadnikom ljudske vrste koji su živjeli na planeti Zemlji u zadnjih, kako znanost procjenjuje, oko 300.000 godina. Hvala svim lijepim romantičnim pričama o srednjem vijeku, Robinu Hoodu, svim bajkama, vilama i vilenjacima! Hvala! Ali ne bih, hvala!

E, pa ta znanost kaže da s virusima 'dijelimo' planetu Zemlju od nastanka naše vrste. Oni su tu bili davno prije nas, praktički od početka života na Zemlji. I imaju tu nezgodnu sklonost da s vremena na vrijeme izazivaju 'tektonske poremećaje'. Virusi su zaslužni za razvoj sisavaca, točnije placente/posteljice (provjerite ako ne vjerujete). Gen ključan za pamćenje ('Arc' gen - da možete provjeriti, jer znanost ne bi bila znanost kada ne bi bila provjerljiva i ponovljiva) virusnog je porijekla, a protein kojeg kodira sliči ovojnici HIV virusa. I zato je ova pandemija samo jedna u nizu sličnih 'nepodopština' koje virusi čine.

I dok one nešto 'čvršće' znanosti upravo rade na razvoju cjepiva za ovaj virus (što bi dali da nam je bilo na raspolaganju prije kojih mjesec-dva-tri), a one mrvicu 'mekše' ispituju učinkovitost različitih lijekova za liječenje ove pošasti, na nama je samo da se i dalje držimo osnova epidemiologije. Spriječimo širenje infekcije pridržavanjem mjera osobne zaštite i primjenom osobnih zaštitnih sredstava. Poštujmo trenutna ograničenja kretanja. I ne nasjedajmo na poruke o smaku svijeta, prokletinji električne struje i zavjeri svjetskih razmjera. Jer, kako bi Alexandre Dumas rekao: „Jedna stvar koja me duboko ponižava je vidjeti da ljudski genij ima granice, dok ih ljudska glupost nema.“ (Dr. Milan Rimac)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VRTLAR/KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA