Beroš o kernjusu

'Obitelj odbila sanitetski prijevoz iako ga je epidemiolog preporučio'

0
 Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima širenja koronavirusa (foto: Marko Lukunić/POOL/PIXSELL)
Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima širenja koronavirusa (foto: Marko Lukunić/POOL/PIXSELL)

„Zdravstvena inspekcija je otišla na teren, razgovarala sa svim relevantnim osobama, klinička slika nije bila jača, prema mojim informacijama obitelj je smatrala da u tom trenutku sanitetski prijevoz nije bio potreban iako je epidemiolog to preporučio kao i odlazak u bolnicu. Prema mojoj informaciji u tom trenutku nije se radilo o težoj kliničkoj slici“, rekao je na današnjoj konfereciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o uzrocima smrti Nina Kernjusa iz Brtonigle.

Također je izvijestio je da je od jučer od 16 sati broj novih pozitivnih 39. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj su koronavirusom zaražene 442 osobe, a 22 su ozdravile i otpuštene iz bolnice, 10 osoba nalazi se na respiratoru.

"Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozivitni na koronavirus, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i dva stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji je 18.601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, te 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

„Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju, zaštitare... Poruka građanima je: vi budite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom“, rekao je.

O bolesnima na respiratoru

"80 posto bolesnika na respiratoru iimaju kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine, zbog toga što smo imali veći broj inficiranih u mlađoj populaciji. Tako da je to sve očekivano. Očekujemo da će među teže oboljelima rasti osobe starije životne dobi. Zato opet upozoravamo da ne odlaze u trgovine. Životno ugrožen je na neki način svatko tko je na respiratoru. Znamo da se nekad dogode komplikacije i nekad neki ne mogu bit spašeni. Zato molimo starije ljude da ne izlaze. Trenutno imamo jednu osobu koja je na intenzivnoj i kritično je", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić. (R.M.)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA